Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Mao Zedong

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Mao Zedong (1893-1976)

Mao Zedong (Traditioneel Chinees: 毛澤東, Vereenvoudigd Chinees: 毛泽东, Pinyin: Máo Zédōng), werd geboren in 1893. Hij stierf in 1976 op de leeftijd van 83. Hij is bekend geworden als de leider van China toen dat Communistisch werd. Onder het bewind van Mao zijn tussen de 40 en 72 miljoen Chinezen omgekomen, vooral door hongersnoden. Tijdens de jaren dat Mao de macht in China in handen had, zijn er ook positieve veranderingen bereikt. BIjvoorbeeld de verbetering van de gezondheidszorg en het enorm van de levensverwachting. De levensverwachtig steeg van 35 jaar in 1949 tot 67 jaar in 1978. Daarbij verdubbelde in die tijd de bevolking van China bijna (van ongeveer 550 miljoen tot meer dan 900 miljoen.

Familie

Mao werd geboren bij een rijke boerenfamilie in Zuid-China. Hij werkte vroeger toen hij jong was als een boerenhulp. Het werk wat een andere man een hele middag kostte, had de jonge Mao in twee uur al klaar. Volgens de legende ging hij dan op de hooizolder boeken liggen lezen. Dat Mao kon lezen was best bijzonder, maar dat hij dat uit zichzelf deed was nog bijzonderder. Hij las over Karl Marx, Lenin en Stalin, de Russische communistenleiders, en hun ideeën vond hij wel wat.

Mao was een vijand van religie. Hij liet kerken en tempels platgooien. Hier zijn Boeddha-beelden deels onthoofd.

President Mao

Een jongere Mao Zedong in 1935

Nadat Mao in 1949 de burgeroorlog had gewonnen, werd hij de eerste president van de Volksrepubliek China. Mao Zedong veroverde Tibet en breidde het Chinese grondgebied uit. Hij stond "aan het roer van het schip China" oftewel: Mao was de baas. En daarom noemden de mensen hem de Grote Roerganger.

Mao wou het land moderner maken, wat hem in de eerste jaren van zijn regering ook lukte. Daardoor kregen veel mensen het beter. Zo maakte hij de gezondheidszorg beter en leerden veel mensen lezen en schrijven. Maar vanaf 1954 begon zijn bewind steeds strenger te worden en in 1958 startte hij de Grote Sprong Voorwaarts. Daarmee wilde Mao de productie van de landbouw vergroten. Daarom weren kleine boerenbedrijfjes samengevoegd tot grote "communes" waarin de boeren moesten samenwerken. Met de landbouwproducten moesten de andere communistische landen worden betaald voor hun hulp. De boeren moesten bijna alles aan de staat geven en werden streng gestraft als ze wat voor zichzelf hielden of niet hard genoeg werkten. daardoor ontstond er een hongersnood waarbij wel tientallen miljoenen doden vielen. Mao wilde in de Grote Sprong Voorwaarts ook de productie van staal vergroten. Om staal te maken was ijzererts nodig, maar daarvan was er niet genoeg. Daarom gingen de mensen maar ijzeren voorwerpen omsmelten om toch genoeg staal te maken. Daardoor gingen heel veel nuttige spullen verloren in een onbruikbare hoop staal.

Na de mislukking van de grote sprong voorwaarts werd het bestuur meer overgelaten aan praktisch ingestelde politici en kwam Mao een beetje op de achtergrond. Maar in 1966 had Mao daar genoeg van en begon hij de Culturele Revolutie om zijn populariteit weer te vergroten. Daarvoor zorgden de ´rode gardes´ die alles aanvielen wat ze niet bij de ideeën van Mao vonden passen. De rode gardes vermoordden miljoenen mensen en vernielden heel veel oude gebouwen en kunstwerken. Hoewel het na 1970 weer rustig werd, eindigde de Culturele Revolutie pas officieel na Mao´s dood in 1976, toen zijn opvolger Deng Xiaoping besloot om een minder radicaal beleid te gaan volgen. Daardoor zou China later een stuk rijker gaan worden.

Grote Mao

Hij was heel groot en sterk voor een Chinees. Later werd hij dik en kreeg een apart kapsel, waardoor hij goed te herkennen was. Toen ze in de media zeiden dat hij oud en zwak was geworden, verbaasde hij iedereen door als oude man nog wel over de langste rivier te zwemmen! Dat was een Chinese traditie was die miljoenen deden in die dagen. De mensen waren verbaasd dat hun oude leider nog zo goed zwemmen kon! Een paar jaar voor zijn dood ontving hij weinig buitenlands bezoek en communiceerde ook met weinig mensen. Het kwam zelfs tot zover dat hij gewoon niet meer met zijn gasten kon praten.

Kinderen

Mao Zedong had veel kinderen met allemaal vrouwen. Hij was vier keer getrouwd geweest, en hij had ongeveer 15 kinderen. Zelf kwam Mao ook uit een groot gezin, van wel tien kinderen.

Overlijden

Mao Zedong, als oude man, ontmoet de Amerikaanse president Nixon

Volgens de verhalen poetste Mao nooit zijn tanden en at ongezond. Hij was een kettingroker en dronk veel. Toch werd hij heel erg oud, zeker voor die tijd. Toen hij stierf was hij al 83 jaar oud. Hij was al lang ziek, maar toch waren veel Chinezen erg verdrietig. Ze bouwden voor hem een Mausoleum. De Russen stuurden een schitterende kristallen kist voor Mao, maar de kist was maar 1.75 m lang, en Mao was 1 meter 80 dus paste hij er niet in. Uit eindelijk werd een nieuwe kist voor Mao gemaakt. Hij kwam in het mausoleum te liggen. Het is nog altijd open voor publiek. Er zijn veel documentaires over hem gemaakt.

Videoclips


Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mao_Zedong&oldid=542560"