Berlijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Ik (Tiki TIKI (Engeland) verbeter dit artikel, dus alleen spellingsfouten verbeteren.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Berlijn is de hoofdstad vsn Duitsland en tevens ook nog de belangrijkste stad in de deelstaat. Berlijn telt nu zo'n 3.442.675 inwoners daarmee is Berlijn de grooste stad van Duitsland en na Londen de grootste stad van de Europese Unie. Berlijn ligt noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree, maar tegenwoordig ligt Berlijn niet meer aan een rivier, want een deelstaat is losgekomen van Berlijn die aan de Spree ligt.

In zijn geschiedenis, die teruggaat tot de dertiende eeuw, was Berlijn de hoofdstad van achtereenvolgens Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en Nazi-Duitsland (1933–1945). Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van Oost-Duitsland en West-Berlijn een exclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd. Met hulp van Wikipedia


Berlijn is een erg hoog ontwikkelde stad, vooral kwa cultuur, politiek en wetenschap. Berlijn is ook nog een erg natuurlijke stad; 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De Reichstag, het Duitse parlementsgebouw
De Brandenburger Tor

De stad ligt aan de rivier de Spree en ligt in het midden van de andere deelstaat Brandenburg, die tegenwoordig niet meer bij Berlijn hoort sinds 1920.

Partner steden



Bezienswaardigheden

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur (Duits: Berliner Mauer) was een grote muur die dwars door de stad Berlijn liep. Het scheidde West- en Oost-Berlijn uit elkaar en het was vroeger onderdeel van de grens tussen de DDR en West-Duitsland. De Muur was 45,3 kilometer lang en op 9 november 1989 viel de Muur uiteindelijk.

Stukje van de Berlijnse Muur


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Berlijn&oldid=190855"