Rotes Rathaus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Rotes Rathaus

Het Rotes Rathaus is het stadhuis van de Duitse hoofdstad Berlijn. Rotes Rathaus kan letterlijk worden vertaald als rode raadhuis. Het stadhuis is dan ook gebouwd met rode bakstenen. Het stadhuis staat aan de Rathausstraße, dichtbij de Alexanderplatz.

Tussen 1861 en 1869 werd het stadhuis gebouwd, maar de plek waar het gebouw staat heeft al een langere geschiedenis. Al sinds de middeleeuwen stond op de plek waar het Rotes Rathaus staat, het voormalige stadhuis van Berlijn. In 1857 besloot het stadsbestuur dat dat gebouw niet voldeed aan de eisen en daarom werd vervangen door een nieuwe. In 1911 werd dit gebouw weer te klein en verhuisde het stadsbestuur naar het Altes Stadthaus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw veel schade op. Na de oorlog werd het dan ook herbouwd en zat het stadshuis bestuur van Oost-Berlijn in het Rotes Rathaus. Het bestuur van West-Berlijn zat in Rathaus Schöneberg. In 1991 werd het Rotes Rathaus als monument verklaard en werd dan ook tussen 1990 en 1996 gerestaureerd.

In het Rotes Rathaus werken de burgemeester van Berlijn, de Regierender Bürgermeister. Hij is niet alleen burgemeester van de stad Berlijn, maar ook van de deelstaat Berlijn. Berlijn wordt bestuurd als een soort en met van land, met een eigen regering en parlement. De regering, de Senaat, zit ook in het Rotes Rathaus. Het parlement, het Abgeordnetenhaus von Berlin, zit in het gebouw van de voormalige Pruisische Landdag.

Het Rotes Rathaus is vier verdiepingen hoog en heeft drie binnentuinen. De klokkentoren is 94 meter hoog en is geïnspireerd bij de toren van het kathedraal van Laon.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rotes_Rathaus&oldid=457415"