Willem III van Oranje-Nassau: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(twee pagina's samenvoegen)
Regel 1: Regel 1:
[[image:Willem .jpg|thumb|Willem III van Nederland en Engeland]]
+
[[image:Willem .jpg|right|300px|Willem III van Nederland en Engeland]]
'''Willem van Oranje''', geboren in [[Den Haag]] op 14 november 1650, was de zoon van stadhouder [[Willem II van Oranje-Nassau|Willem II]] en [[Maria Stuart II van Engeland|Maria Stuart]], dochter van Engelse koning [[Karel I van Engeland|Karel I]]. Willem III stond bekend als een koud en berekenend man, maar hij was een bekwaam veldheer en diplomaat. Zijn regeringsperiode is van groot belang geweest voor de monarchie.
+
'''Willem''' ([[Den Haag]], 14 [[november]] 1650 [[Kensington Palace]], [[Londen]], 19 [[maart]] 1702), was een zoon van [[Willem II van Oranje]] en [[Mary van Engeland (1631-1660)]]. Willem III stond bekend als een koud en berekenend man, maar hij was een bekwaam veldheer en diplomaat. Zijn regeringsperiode is van groot belang geweest voor de monarchie.
   
Willem III, opgevoed als 'Kind van Staat', is het tegenovergestelde van zijn grote tegenstrever, de flamboyante [[Lodewijk XIV van Frankrijk|Lodewijk XIV]]. Willem is saai en introvert. Hij is slechts gedreven in zijn politieke ambitie; staatkundig evenwicht in [[Europa (werelddeel)|Europa]] door het inperken van het Franse overwicht. In het Rampjaar 1672, als [[Frankrijk]], [[Engeland]] en [[Graafschap Münster|Münster]] de Republiek van alle kanten aanvallen, is de 22-jarige prins tot het stadhouderschap geroepen en is hem alle macht gegeven, zeer tegen de zin van de tot dan oppermachtige raadpensionaris [[Johan de Witt]] in.
+
Willem III, opgevoed als 'Kind van Staat', is het tegenovergestelde van zijn grote tegenstrever, de flamboyante [[Lodewijk XIV van Frankrijk|Lodewijk XIV]]. Willem is saai en introvert. Hij is slechts gedreven in zijn politieke ambitie; staatkundig evenwicht in [[Europa (werelddeel)|Europa]] door het inperken van het Franse overwicht. In het Rampjaar 1672, als [[Frankrijk]], [[Engeland]] en [[Graafschap Münster|Münster]] de Republiek van alle kanten aanvallen, is de 22-jarige prins tot het stadhouderschap geroepen en is hem alle macht gegeven, zeer tegen de zin van de tot dan oppermachtige raadpensionaris [[Johan de Witt]] in. Hij wordt Stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht.
   
Willem is een diepgelovig man en ziet de hem opgelegde taak als een roeping, als een internationaal-protestantse opdracht. In 1677 huwt Prins Willem [[Mary Stuart II van Engeland]], de oudste dochter van de hertog van York, de latere koning [[Jacobus I van Engeland|Jacobus I]]. Het huwelijk brengt hem in 1689 de Engelse koningskroon, nadat hij zijn katholieke schoonvader van de troon heeft gestoten. Hij is in [[Engeland]] niet erg geliefd, maar wordt daar wel de kampioen van de protestanten.
+
Willem is een diepgelovig man en ziet de hem opgelegde taak als een roeping, als een internationaal-protestantse opdracht. Op 4 [[november]] 1677 trouwde hij met de Britse Prinses [[Mary II van Engeland|Mary]], de dochter van koning [[James VII en II van Schotland en Engeland]]. Toen de katholieke vader van Mary gedwongen werd om afstand te doen van de Britse troon, ging deze in 1689 over naar Willem en Mary. Zij werden koning en koningin van [[Engeland]], [[Schotland]] en [[Ierland]] waarbij de bekende "[[Bill of Rights]]" getekend moest worden. Willem werd koning William III van Engeland en Ierland; in Schotland was hij bekend als William II. Hij is in [[Engeland]] niet erg geliefd, maar wordt daar wel de kampioen van de protestanten.
   
 
== Links ==
 
== Links ==
 
* [http://www.cultuurwijzer.nl/www.cultuurwijs.nl/nwc.rijksmuseumamsterdam/cultuurwijs.nl/i000211.html Pagina over Willem III]
 
* [http://www.cultuurwijzer.nl/www.cultuurwijs.nl/nwc.rijksmuseumamsterdam/cultuurwijs.nl/i000211.html Pagina over Willem III]
   
  +
{{KoningenEngeland}}
[[categorie:Personen]]
 
[[categorie:Nederlands koningshuis]]
+
[[Categorie:Nederlands koningshuis]]
  +
[[Categorie:Brits koningshuis]]

Versie van 17 dec 2013 16:50

Willem (Den Haag, 14 november 1650 – Kensington Palace, Londen, 19 maart 1702), was een zoon van Willem II van Oranje en Mary van Engeland (1631-1660). Willem III stond bekend als een koud en berekenend man, maar hij was een bekwaam veldheer en diplomaat. Zijn regeringsperiode is van groot belang geweest voor de monarchie.

Willem III, opgevoed als 'Kind van Staat', is het tegenovergestelde van zijn grote tegenstrever, de flamboyante Lodewijk XIV. Willem is saai en introvert. Hij is slechts gedreven in zijn politieke ambitie; staatkundig evenwicht in Europa door het inperken van het Franse overwicht. In het Rampjaar 1672, als Frankrijk, Engeland en Münster de Republiek van alle kanten aanvallen, is de 22-jarige prins tot het stadhouderschap geroepen en is hem alle macht gegeven, zeer tegen de zin van de tot dan oppermachtige raadpensionaris Johan de Witt in. Hij wordt Stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht.

Willem is een diepgelovig man en ziet de hem opgelegde taak als een roeping, als een internationaal-protestantse opdracht. Op 4 november 1677 trouwde hij met de Britse Prinses Mary, de dochter van koning James VII en II van Schotland en Engeland. Toen de katholieke vader van Mary gedwongen werd om afstand te doen van de Britse troon, ging deze in 1689 over naar Willem en Mary. Zij werden koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland waarbij de bekende "Bill of Rights" getekend moest worden. Willem werd koning William III van Engeland en Ierland; in Schotland was hij bekend als William II. Hij is in Engeland niet erg geliefd, maar wordt daar wel de kampioen van de protestanten.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_III_van_Oranje-Nassau&oldid=295706"