Curium

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 19 sep 2022 om 19:05 (→‎top)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Curium.svg
Curium zoals aangegeven in het periodiek Systeem
Naam Curium
Latijn
Symbool Cm
Atoomnummer 96
Soort Actinide (radioactieve stof)
Kleur Zilverwit
Smeltpunt 1340 oC
Kookpunt 3110 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Curium is een chemisch element wat door de mens is gemaak, met het symbool Cm en het atoomnummer 96 in het Periodiek systeem van de scheikunde.

De actinoïde, ook wel actinide serie omvat de 15 metallische chemische elementen met atoomnummers 89-103, (actinium tot Lawrencium). De actinoïde serie kreeg zijn naam van het eerste element in de serie, actinium. Het (informele) chemische symbool An wordt gebruikt in algemene discussies over actinoïde chemie om te verwijzen naar een actinoïde.

Curium is een typisch metaal. het heeft een zilverachtige kleur (maar verkleuren in de lucht), een relatief hoge dichtheid en plasticiteit (kneedbaarheid). Het kan worden gesneden met een mes. Net als de andere actiniden is curium radioactief en zal dus ook radioactief afval geven. Het is pyrofoor, vooral wanneer het fijn verdeeld is, dat wil zeggen dat het spontaan ontbrandt bij reactie met lucht bij kamertemperatuur.

Geschiedenis

Curium is in 1944 gemaakt door 3 wetenschappers, Glenn Seaborg, Ralph James en Albert Ghiorso van de Universiteit van Californië - Berkeley.

Pièrre Curie

Later werd door onderzoekers vastgesteld dat hiermee een nieuw element was ontstaan. Curium is ontstaan door het element Plutonium in een machine (een cyclotron) te laten ontploffen met Alfastraling. In 1947 lukte het om een grotere hoeveelheid Curium te maken. In 1951 werd Curium voor het eerst gemaakt in een zuivere vorm. Het is zilverachtig metallic, en het licht paars op in het donker. Curium is genoemd naar Pièrre en Marie Curie, beiden bekend van hun onderzoek naar radioactiviteit.

Gebruik

Marsrover, onderzoekskarretje van NASA op Mars

Er is maar weinig Curium tot nu toe gemaakt. Daarom wordt het alleen voor de wetenschap gebruikt. Er bestaan ideeën dat Curium kan worden gebruikt als opwekker van elektriciteit. Curium is ook toegepast op een voertuig op de planeet Mars.

Curium wordt gebruikt bij hele speciale stroombronnen in kunstmatige pacemakers (kastje voor het op gang houden van iemands hart) en zogeheten RTG's (batterijen) voor ruimtevaartuigen.

Curium wordt kunstmatig in kleine hoeveelheden geproduceerd (gemaakt) voor onderzoeksdoeleinden in een kernreactor. Curium wordt momenteel niet gebruikt als nucleaire (kern) brandstof vanwege de lage beschikbaarheid en hoge prijs. Curium is in de natuur terechtgekomen in bepaalde gebieden die worden gebruikt voor het testen van kernwapens. Of Curium van nature op aarde voorkomt is niet zeker.

De meest praktische toepassing van Curium is als zogeheten α-deeltjesbron in de alfadeeltjes-röntgenspectrometers (APXS). Deze instrumenten werden geplaatst in de ruimtevaartuigen Sojourner, Mars, Mars 96, Mars Exploration Rovers en Philae komeetlander,  evenals het Mars Science Laboratory om de samenstelling en structuur van de rotsen op het oppervlak van planeet Mars te analyseren (onderzoeken). APXS werd ook gebruikt in de Surveyor 5-7 maansondes.

Biologie

Wanneer curium in het menselijk lichaam terecht komt, hoopt het zich op in de botten, longen en lever, waar het kanker bevordert.

Veiligheid

Pas op, radioactieve straling

Omdat Curium niet in de natuur op aarde voorkomt is erg weinig kans dat Curium gevaarlijk is. In labaratoria wordt toch heel voorzichtig omgegaan met Curium, vanwege het risico op kanker.

Vanwege de hoge radioactiviteit moeten curium en zijn verbindingen onder speciale veiligheidsmaatregelen in daarvoor geschikte laboratoria worden behandeld.

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Curium&oldid=730755"