Europium

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 1 nov 2021 om 22:06 (Aanvulling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Chemisch element
Europium.jpg
Stukjes europium
Naam Europium
Latijn
Symbool Eu
Atoomnummer 63
Soort Lanthanide
Kleur Zilverwit
Smeltpunt 826 oC
Kookpunt 1529 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Europium is een chemisch element met het symbool Eu en atoomnummer 63 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een zacht, kneedbaar, zilverwit, iets gelig metaal dat langzaam verkleurt bij blootstelling aan lucht. Het behoort tot de lanthaniden reeks, een groep van 15 op elkaar lijkende elementen tussen lanthaan en lutetium in het periodiek systeem, waarvan lanthaan de eerste en het prototype is. Europium wordt traditioneel gerekend tot de zeldzame aardelementen. Van deze elementen reageert europium het meest met andere elementen.

Voorkomen

Europium komt in de natuur niet als vrij element voor. Veel mineralen bevatten europium, met als belangrijkste bronnen bastnäsite , monaziet , xenotime en loparite. Er is nog geen mineraal bekend, waar vooral europium in zit.

De ijzer-ertsafzetting van Bayan Obo in Binnen- Mongolië bevat aanzienlijke hoeveelheden bastnäsiet en monaziet en is, met naar schatting 36 miljoen ton oxiden (verbindingen met zuurstof) van zeldzame aardelementen, de grootste bekende afzetting (bron). De mijnbouwactiviteiten bij de Bayan Obo-afzetting maakten van China de grootste leverancier van zeldzame aardelementen in de jaren negentig van de twintigste eeuw. Slechts 0,2% van het gehalte aan zeldzame aardmetalen is europium.

Geschiedenis

Hoewel europium aanwezig is in de meeste mineralen die de andere zeldzame elementen bevatten, was het vanwege de moeilijkheden bij het scheiden van de elementen pas in de late jaren 1800 dat het element werd apart gemaakt. Europium werd voor het eerst gevonden in 1892 door Paul Émile Lecoq de Boisbaudran. De ontdekking van europium wordt echter over het algemeen toegeschreven aan de Franse chemicus Eugène-Anatole Demarçay, die vermoedde dat monsters van het toen net ontdekte element samarium in 1896 besmet waren met een onbekend element en die het in 1901 kon vrij maken; hij noemde het toen europium .

Gebruik

Europium ontbrandt in lucht bij 150 tot 180 °C.

Europium wordt gebruik in de tv-industrie, evenals in computermonitoren, voor de heldere rode kleur die wordt geleverd door europiumfosfor.

In vergelijking met de meeste andere elementen zijn er weinig toepassingen voor europium die voor de handel interessant zijn en ze zijn bovendien nogal gespecialiseerd.

Een recente (2015) toepassing van europium is in kwantum-geheugenchips die dagenlang betrouwbaar informatie kunnen opslaan.

Verder kan europium gevonden worden in huishoudelijke apparatuur, zoals fluorescerende lampen (black-light), spaarlampen en glas.

Biologie

Voor de biologie is europium tot op heden weinig interessant.

Europium is vooral gevaarlijk voor degene die er mee moeten werken, omdat de dampen en gassen met de lucht ingeademd kunnen worden. Dit kan longembolie als gevolg hebben.

Door het dumpen van de hiervoor genoemde apparaten kan europium zich ophopen in het milieu en via de voedselketen in het menselijk lichaam terecht komen.

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europium&oldid=691895"