Copernicium

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ununbium)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Copernicium.svg
Symbool van Copernicium
Naam Copernicium
Latijn
Symbool Cn
Atoomnummer 112
Soort Overgangsmetaal
Kleur Waarschijnlijk zilverachtig
Smeltpunt voorspeld 10 à 11 oC
Kookpunt voorspeld 67 à 77 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Copernicium is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Cn en atoomnummer 112 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Voor de ontdekking van element 112 werd het nog ununbium genoemd (met het bijbehorende symbool van Uub ).

Voorkomen en eigenschappen

De bekende zogeheten isotopen zijn extreem radioactief en zijn alleen in een laboratorium gemaakt. De meest stabiele bekende isotoop, copernicium-285, heeft een halfwaardetijd van ongeveer 28 seconden. Na dit korte bestaan vervalt het waarbij energie en veel radioactiviteit vrij komt.

Berekeningen geven aan dat het element bij kamertemperatuur en standaard druk een vloeistof zal zijn. Ook uit proeven is gebleken dat het tijdens reacties met goud is aangetoond dat het een zeer vluchtige (snel verdampende) stof is, zozeer zelfs dat het mogelijk een gas of een vluchtige vloeistof is.

In het periodiek systeem is copernicium een d-blok transactinide-element in periode (rij) 7 en een groep (kolom) 12-element.

Copernicium blijkt verschillende eigenschappen te hebben die verschillen van de lichtere elementen uit groep 12, zink, cadmium en kwik. Mogelijk heeft het meer overeenkomsten met een edelgas zoals radon.

Geschiedenis

Copernicium werd voor het eerst gemaakt in 1996 door het Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) nabij Darmstadt, Duitsland. Het is genoemd naar de astronoom Nicolaus Copernicus. Het werd gemaakt en ontdekt door Sigurd Hofmann, Victor Ninov en andere medewerkers. Dit element is gemaakt door versnelde zink- 70-kernen af ​​te vuren op een doelwit gemaakt van lood- 208-kernen in een zware lineaire deeltjesversneller. Een enkel atoom van copernicium werd zo verkregen met een massagetal van 277.

In mei 2000 herhaalde de GSI met succes de proef om nog een atoom copernicium-277 te maken.  Deze reactie werd herhaald bij RIKEN (wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Japan). Dit met behulp van de Search for a Super-Heavy Element Using a Gas-Filled Recoil Separator-opstelling in 2004 en 2013 om nog drie atomen te maken en de vervalgegevens te bevestigen die door het GSI-team waren beschreven.

De IUPAC/IUPAP Joint Working Party (JWP) beoordeelde dat de ontdekking van copernicium door het GSI-team in 2001 en 2003 nog onvoldoende bewijs gaf voor het nieuwe element. In mei 2009 bracht het JWP opnieuw verslag uit over de beweringen over de ontdekking van element 112 en erkende het GSI-team officieel als de ontdekkers van element 112. Dit kwam ook door de bevestiging van het Japanse RIKEN.

Op 19 februari 2010, de 537e verjaardag van de geboorte van Nicolaus Copernicus, accepteerde IUPAC officieel de voorgestelde naam Copernicium en symbool Cn.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Copernicium&oldid=730721"