Virginia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commonwealth of Virginia
The Old Dominion

Flag of Virginia.svg Seal of Virginia.svg Virginia in United States.svg

Hoofdstad Richmond
Aantal inwoners 8.654.542 (2020)
Oppervlakte 110.862 km²
Gouverneur Glenn Youngkin (R)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Virginia is één van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het oosten van het land. De afkorting van Virginia is VA. De bijnaam is 'The Old Dominion'. Dat betekent 'het Oude Domein'.

Met 8.096.604 inwoners is Virginia de op 11 na meest bevolkte staat van de VS.

Virginia grenst aan de staten Maryland, West Virginia, Kentucky, Tennessee en North Carolina. Ook ligt de staat aan de Atlantische Oceaan.

De staat is genoemd naar Koningin Elizabeth I van Engeland. Haar bijnaam was namelijk Virgin Queen, wat in het Nederlands vertaald wordt als Maagdelijke Koningin. De eerste president George Washington was afkomstig uit Virginia. De hoofdstad Washington D.C is naar hem genoemd en ligt precies naast Virginia.

De hoofdstad van Virginia is Richmond.

Grote steden

In Virginia liggen een aantal steden. Hier staan de tien grootste. Al deze steden zijn zogenaamde onafhankelijke steden. Dat betekent dat ze niet bij een bepaalde county (kruising tussen gemeente & provincie) horen.

Grootste steden van Virginia

VB Oceanfront.jpg
Virginia Beach
Chryslermuseum.jpg
Norfolk

Nummer Stad Inwoners County

2017-07-13 14 12 35 View north along Virginia State Route 168 Business (Battlefield Boulevard) at Virginia State Route 165 (Cedar Road) in Chesapeake, Virginia.jpg
Chesapeake
A downtown view of Richmond, VA.jpg
Richmond

1. Virginia Beach 453.649
2. Chesapeake 253.886
3. Norfolk 230.930
4. Richmond 229.247
5. New Port News 183.118
6. Alexandria 155.230
7. Hampton 137.098
8. Suffolk 100.659
9. Roanoke 97.171
10. Portsmouth 96.793

Bevolking

Bevolkingsgroepen

Virginia had een bevolking van 8,6 miljoen inwoners in 2020. De bevolking van de staat groeit nog steeds. Dit komt deels door migratie uit andere staten en landen. 12% van de inwoners is buiten de Verenigde Staten geboren, voornamelijk in El Salvador, India, Mexico, Zuid-Korea, de Filipijnen en Vietnam.

62% van de inwoners bestaat uit witte Amerikanen. Zij zijn in veel gevallen de nakomelingen van de Europese kolonisten of Europeanen die later naar de Verenigde Staten verhuisden. 20% van de inwoners bestaat uit zwarte Amerikanen. Zij zijn vaak de nakomelingen van de voormalige slaven. 10% bestaat uit Latino's en 8,6% uit Aziatische Amerikanen. De meeste inwoners hebben een Ierse, Schotse, Duitse, Engelse, Afrikaanse of inheemse afkomst.

Taal

St. Luke's Church is een van de oudste stenen kerken van de Verenigde Staten.

De officiële taal van Virginia is het Engels. Het wordt gebruikt in de politiek, de rechtspraak en het onderwijs. Het Engels staat ook vermeldt als officiële taal in de grondwet van de staat. 83% van de bevolking spreekt het Engels ook moedertaal. Hierdoor wordt de taal ook in het dagelijks leven gebruikt, aangezien veel inwoners geen andere talen spreken.

7,6% van de bevolking spreekt het Spaans als moedertaal. Vaak zijn dit Latino's die thuis Spaans spreken. Andere belangrijke talen zijn het Mandarijn, het Kantonees, het Vietnamees, het Arabisch, het Koreaans en het Tagalog.

Religie

73% van de bevolking van Virginia is christelijk. Het grootste gedeelte hiervan (58%) is aanhanger van het protestantisme. De belangrijkste protestantse stromingen zijn het baptisme en het methodisme. 12% van de bevolking is aanhanger van de Rooms-Katholieke Kerk, 2% behoort tot de Mormonen en 1% tot de Oosters-Orthodoxe Kerk.

20% van de bevolking heeft geen religie of is ongelovig. De overige 6% hangt andere religies aan, zoals het boeddhisme, het hindoeïsme, de islam en het jodendom.

Virginia heeft sinds 1786 godsdienstvrijheid, nadat de Anglicaanse Kerk in de staat werd ontbonden. Deze wet werd in 1777 ontworpen door Thomas Jefferson. Deze gebeurtenis zou later invloed hebben op de Amerikaanse grondwet. In het eerste amendement van de grondwet staat namelijk de godsdienstvrijheid vastgelegd. Toentertijd was dit baanbrekend en erg modern.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Virginia

Het dagelijks bestuur van Virginia wordt gedaan door een gouverneur. De huidige gouverneur van de staat is Glenn Youngkin van de Republikeinse Partij. De gouverneur wordt om de vier jaar gekozen via directe verkiezingen. Gouverneurs kunnen meerdere termijnen dienen, maar dit mag nooit achter elkaar. Na één termijn moet er dus een nieuwe gouverneur gekozen worden. Pas hierna kan de gouverneur zich weer verkiesbaar stellen. De gouverneur wordt geholpen door een luitenant-gouverneur en verschillende ministers.

Daarnaast heeft Virginia ook een parlement: de Virginia General Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 100 leden die iedere twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 40 leden die iedere vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een kleine meerderheid. De overige zetels worden ingenomen door de Republikeinse Partij.

Anders dan de meeste andere staten worden de verkiezingen in Virginia in de oneven jaren gehouden.

Bestuurlijke indeling

Virginia is verdeeld in 95 county's. Daarnaast zijn er ook 38 onafhankelijke steden, maar deze behoren tot een county of zijn een county. Op onderstaande kaart staan alle county's aangegeven. De nummers geven ook de onafhankelijke steden aan.

Virginia counties and independent cities map.gif

Federale politiek

President Thomas Jefferson kwam uit Virginia.

Virginia wordt vandaag de dag als swing state (kantelstaat) gezien. Dit betekent dat zowel de Democratische Partij als de Republikeinse Partij kans maken in de staat. Tijdens de presidentsverkiezingen proberen beide partijen de staat te winnen. Virginia heeft immers 13 kiesmannen en deze kiesmannen kunnen helpen om de verkiezingen te winnen. Virginia stemde sinds 2008 altijd voor de Democratische kandidaat. De laatste Republikein die de staat won was George W. Bush in 2004.

Maar liefst acht Amerikaanse presidenten kwamen uit Virginia. Hierdoor is Virginia de staat die de meeste presidenten leverden. Vier van de vijf eerste presidenten kwamen uit Virginia, namelijk George Washington, Thomas Jefferson, James Madison en James Monroe. Zij worden samen de Virginia dynasty genoemd. De vier andere presidenten uit Virginia zijn William Henry Harrison, John Tyler, Zachary Taylor en Woodrow Wilson.

In het Amerikaans Congres wordt Virginia vertegenwoordigd door 11 afgevaardigden en twee senatoren. Van de afgevaardigden zijn er zes lid van de Democratische Partij en vijf van de Republikeinse Partij. De twee senatoren (Tim Kaine en Mark Warner) zijn beide lid van de Democratische Partij.

Economie

Het Pentagon met op de achtergrond Washington D.C.

Virginia heeft een van de grootste economieën in de Verenigde Staten. Als Virginia een zelfstandig land zou zijn, zou de staat een even grote economie als Saoedi-Arabië hebben. Het is ook een van de meest welvarende staten van het land. Veel overheidsdiensten zitten in Virginia gevestigd, voornamelijk in Arlington. Dit komt doordat de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. net boven de staat ligt. Zo staat het Pentagon (het hoofdkwartier van het Amerikaans leger) in de staat, net als veel fabrieken die wapens maken voor het Amerikaans leger. Ook vliegtuigenbouwer Boeing zit in de staat gevestigd.

Op het gebied van technologie en wetenschap speelt Virginia ook een belangrijke rol. Zo zitten veel bedrijven in de nanotechnologie, internet, communicatietechnologie en software in de staat. Amazon heeft zijn twee hoofdkantoor in Virginia. Ook banken, zoals Capital One en Freddie Mac, zitten in de staat. Andere bedrijven uit Virginia zijn Hilton, AES en Dollar Tree. De reden hiervoor is dat de belastingen in Virginia vrij laag zijn en de staat erg centraal ligt.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Virginia&oldid=877986"