Station Amsterdam Sloterdijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Sloterdijk (Ass)

Station-amsterdam-sloterdijk.jpg

Opening 29 mei 1983
Plaats Amsterdam
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 5 (trein)
1 (metro)
Aantal perronsporen 10 (trein)
2 (metro)
Spoorlijn Oude Lijn
Spoorlijn Den Helder - Amsterdam
Spoorlijn Amsterdam - Schiphol
Aantal reizigers 54.330 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Sloterdijk is een spoorwegstation in Amsterdam. Het station is een overstapstation tussen Haarlem, Rotterdam, Den Helder en Luchthaven Schiphol. Naast spoorwegstation is het station ook een metrostation van de Amsterdamse metro.

Tussen 1890 en 1905 was er al een halte die Sloterdijk heette. Die lag in de voormalige gemeente Sloten. Op 3 juni 1956 opende er in het dorp Sloterdijk een spoorwegstation op de lijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Op deze manier waren de stadswijken in het westen van de stad beter te bereiken. In 1983 werd er naast het oude station een nieuw station geopend voor de verbinding met Zaandam via de Hemtunnel. Dit station heette Sloterdijk Noord. Het oude station bleef bestaan en heette Sloterdijk Zuid. In 1985 werd Sloterdijk Zuid gesloten en de spoorlijn verlegd naar Sloterdijk Noord. Toen kreeg dit station ook de huidige naam, Amsterdam Sloterdijk. In 1986 werd het station ook nog verbonden met Schiphol. In 1997 werd het station verbonden met de metro.

In 2009 werden de NS, ProRail, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat het eens om het station te vernieuwen. Het stationsgebouw zelf werd heel erg verbouwd. Zo kwam er meer ruimte voor winkels en voorzieningen en kreeg het station een nieuwe ingang. Dit was in 2015 af. Het bus- en tramstation verhuisde naar het Carrascoplein. Hierdoor ontstond op het Orlyplein meer ruimte voor voorzieningen en een overkapping, maar deze plannen zijn nog niet uitgevoerd. Tevens de nieuwe fietsenstalling staat er nog niet. Het nieuwe stationsplein werd in 2015 heringericht met meer groen en ruimte voor horeca. Sinds 2016 ligt er een regenboogpad naast het station.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Amsterdam Sloterdijk:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Sloterdijk&oldid=760517"