Station Den Haag Centraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Haag Centraal (Gvc)

Den Haag, centraal station achterkant foto2 2009-05-22 09.47.JPG

Opening september 1973
Plaats Den Haag
Deelgebied Zuid-Holland
Land Nederland
Aantal perrons 7
Aantal perronsporen 10
Spoorlijn Spoorlijn Gouda - Den Haag, Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam
Aantal reizigers 74.794 per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Den Haag Centraal is het centraal station van Den Haag. Den Haag Centraal is het grootste kopstation (een station waar een lijn eindigt of niet verder loopt) van Nederland. Omdat treinen hier niet makkelijk door kunnen rijden gaan de doorgaande treinen van Amsterdam naar Rotterdam (en omgekeerd) via Den Haag Hollands Spoor. Bij het centraal station is ook in het station een tram- en RandstadRailhalte ingebouwd. Deze lijn loopt boven de spoorlijn. Spoorwegpersoneel noemde het oude station "de sjoelbak". Als je met de trein het station inreed leek het namelijk op een sjoelbak.

Geschiedenis

Den Haag Centraal is niet het oudste station van Den Haag, Hollands Spoor is veel ouder. In de jaren '70 wilde de NS graag een centraal station voor Den Haag maken op de plaats van Hollands Spoor. De gemeente werkte dit tegen, want die wilde een station dicht bij het centrum. Uiteindelijk werd het centraal station dus op een plek dichter bij het centrum gebouwd, hoewel dat voor het treinverkeer eigenlijk lastiger was. Tenslotte werd in 1973 het station geopend.

Verbouwing

Alle tijd zat het station midden in een verbouwing. De NS wil het station veranderen in een "wereldstation", een station voor internationaal treinverkeer met de uitstraling van een vliegveld. Hierdoor worden ook nieuwe spoorlijnen in gebruik genomen en worden nieuwe winkels op het station in gebruik genomen. Opvallend aan het nieuwe station wordt het dak, een samenwerking tussen glas en staal. Het station kreeg ook vier gelijkwaardige ingangen. Op 1 februari 2016 werd het station door staatssecretaris Sharon Dijksma en burgemeester Jozias van Aartsen geopend.

Tegenwoordig wordt in de omgeving van Den Haag Centraal nog veel verbouwd. Zo wordt een nabijgelegen kantoorpand opgeknapt.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Den Haag Centraal:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Den_Haag_Centraal&oldid=674312"