Sprinter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van een sprinter op station Houten.

Een sprinter is een soort trein, die door Nederlandse Spoorwegen (NS) wordt gebruikt. In andere landen en bij vervoersmaatschappijen wordt de naam stoptrein gebruikt. Er zit geen verschil tussen sprinters en stoptreinen; alleen de NS gebruikt er een andere naam voor.

De sprinter vormt samen met de intercity een van de twee treindiensten van de NS. De sprinter stopt op alle stations (dus ook de kleinere stations) en de intercity stopt alleen op de grote stations. Sprinters worden vooral gebruikt in gebieden met veel kleine stations. Dit zijn de stations waar weinig mensen opstappen, zoals station Delft Zuid of station Nieuwerkerk a/d IJssel. Voor intercity's is het onhandig om hier te stoppen, aangezien het te veel tijd kost. Daardoor gebruikt men sprinters. Sprinters zijn vaak kleiner dan intercity's en hebben vaak ook geen tweede verdieping. Mochten sprinters dit wel hebben, dan zijn ze vaak veel korter dan een intercity.

De naam sprinter is in 1974 in de Randstad ontstaan; aangezien daar heel veel kleinere stations zijn. Vanaf 2003 begon de NS met het overnemen van de naam. Sinds 2012 heten alle stoptreinen van de NS een sprinter. Overigens gebruiken andere maatschappijen, zoals Arriva, Breng, Qbuzz, R-NET en Blauwnet de naam stoptrein.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sprinter&oldid=651263"