Qbuzz

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Qbuzz BV
Qbuzz logo.svg
logo Qbuzz
Slogan
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting april 2008
Voorganger
Opheffing
Oorzaak einde
Oprichter
Onderdeel van
Eigenaar Ferrovie dello Stato Italiane
Sleutelfiguren Gerrit Spijksma, CEO
Land Vlag van Nederland Nederland

Vlag van Italië Italië

Locatie Amersfoort
Werknemers
Producten
Sector Portaal:Openbaar vervoer
Industrie bus, tram en treinvervoer
Omzet
Winst

Website
http://www.qbuzz.nl/
Portaal Portal.svg Economie
Qbuzz bus 3032 van het type Mercedes O530 Citaro Hybrid als lijn 2 naar Angelslo te Emmen

Qbuzz is een Nederlands personenvervoerbedrijf gevestigd in Amersfoort in de provincie Utrecht.

Geschiedenis

Het bedrijf is in april 2008 opgericht door Rob van Holten en Leon Struijk, oud-leden van de raad van bestuur van Connexxion. Veel medewerkers die voorheen bij Connexxion werkten, veranderden van werkgever en kwamen nu in dienst bij Qbuzz. De Nederlandse Spoorwegen kreeg aanvankelijk 49 procent van de aandelen in Qbuzz. Op 13 juli 2017, werd Qbuzz verkocht aan Busitalia, een dochteronderneming van de Italiaanse spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato Italiane

Aanvankelijk reed Qbuzz alleen streekbussen in de regio Rotterdam en in Zuidoost - Friesland. De concessie voor de provincies Drenthe en Groningen werd vanaf 13 december 2009 aan Qbuzz gegund, die er sindsdien de lokale buslijnen beheert. In het voorjaar van 2013 werd de Nederlandse Spoorwegen volledig eigendom van Qbuzz. Sinds 8 december van hetzelfde jaar rijden bussen en trams van Qbuzz in de regio Utrecht. Op 1 februari 2018 werd Gerrit Spijksma de nieuwe CEO (directeur) van Qbuzz, als opvolger van Jan Kouwenhoven. Begin 9 december 2018 heeft Qbuzz de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem van het lokaal vervoersconcept R-net overgenomen van Arriva en is verantwoordelijk voor het lokaal trein- en busvervoer.

Concessies

Qbuzz rijdt met bussen in Groningen en Drenthe. In december 2019 is de nieuwe afspraak van start gegaan, deze duurt tot eind 2029. Zij werken hier zeer intensief samen met onze contractverlener, het OV-bureau Groningen Drenthe.

De concessie voor de regio Utrecht loopt af in 2023. Ook rijden zij de Utrechtse trams.

De regio Drechtsteden Molenlanden en Gorinchem (DMG) wordt vanaf 9 december 2018 door Qbuzz bediend. Daar valt ook de Spoorlijn Geldermalsen - Dordrecht, ofwel de MerwedeLingelijn, onder.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Qbuzz&oldid=841499"