Besloten vennootschap
Een besloten vennootschap (B.V.) is een rechtsvorm (meestal voor een bedrijf) waarbij het bedrijf aandeelhouders heeft, waarvan de aandelen op naam staan. Deze aandelen zijn niet vrij overdraagbaar, wat wel het geval is bij een naamloze vennootschap.
De besloten vennootschap houdt een aandeelhoudersregister (lijst met diegene die aandelen bezitten) bij: een register waaruit blijkt welke personen voor hoeveel aandelen in het kapitaal van de besloten vennootschap deelnemen. Een ander belangrijk kenmerk, zowel in Nederland als in België, is de beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders voor schulden van de besloten vennootschap.
De wettelijke regels van de bv zijn in Nederland vastgelegd in de artikelen 175 t/m 276 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (Titel 5: Besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid). Op 1 oktober 2012 zijn de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht en de Invoeringswet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht in werking getreden die als doel hadden het bv-recht te versoepelen en de rechtsvorm toegankelijker te maken. In Nederland waren begin 2020 er ruim 350.000 bedrijven een besloten vennootschap
In Duitsland en Oostenrijk heet het GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung - Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid).