Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Arriva

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arriva trein en bus bij Lichtenvoorde

Arriva Personenvervoer Nederland (kortweg: Arriva) is een Nederlandse vervoersmaatschappij. Het heeft haar hoofdkantoor in Heerenveen (Arriva Nederland Trambaan 3, 8441 BH Heerenveen). Arriva verzorgt bus (stads- en streekvervoer) in de provincie Friesland, met uitzondering van enkele Qbuzz lijnen richting de provincie Groningen. Verder zijn Arriva-bussen te vinden op de stadsdienst Lelystad, in de Achterhoek, in Rivierenland, in Oost- en West-Brabant, in Limburg en in Zuid-Holland Noord. Sinds 11 december 2016 rijden alle bussen in de provincie Noord-Brabant onder de merknaam Bravo (Brabant vervoert ons).

Treindiensten

Verder verzorgd Arriva enkele regionale treindiensten. De rood-witte treinen rijden op de zogeheten Noordelijke Nevenlijnen sinds 11 december 2005 t/m 12 december 2020. Van 10 december 2006 t/m 9 december 2018 verzorgde Arriva het treinvervoer op de MerwedeLingelijn. Arriva heeft per 9 december 2012 het reizigersvervoer op de spoorlijn Zwolle – Emmen (Vechtdallijn) van de Nederlandse Spoorwegen overgenomen. Op dezelfde datum zijn de lijnen Tiel-Arnhem, Arnhem-Winterswijk en Winterswijk-Zutphen overgenomen van Keolis - Syntus en de lijn Zutphen - Apeldoorn van de Nederlandse Spoorwegen. Al deze verbindingen (op Zwolle - Emmen na) vallen onder de concessie Achterhoek-Rivierenland lijnen. Arriva mag vanaf december 2023 vier jaar lang (met een optie tot verlenging van nog eens een jaar) het bus- en treinvervoer in het concessiegebied Twente-ZHO uitvoeren.

ProRail is de eigenaar en beheerder van het spoor.

Aangezien de concessies nogal eens veranderen van vervoersmaatschappij, kan het zijn dat deze informatie niet meer up-to-date is.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arriva&oldid=759320"