Station Groningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Groningen (Gn)

20080430 Hoofdstation Groningen NL.jpg

Opening 1 juni 1866
Plaats Groningen
Deelgebied Flag of Groningen.svg Groningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 11 (Waaronder een doorgaand spoor)
Spoorlijn Groningen - Leeuwarden
Harlingen - Nieuwe Schans
Staatslijn C
Sauwerd - Roodeschool
Groningen - Delfzijl
Stadskanaal - Zuidbroek
Aantal reizigers 52.570 per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Groningen is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Groningen. Het station ligt aan de zuidkant van de binnenstad en ligt dichtbij het Verbindingskanaal.

Station Groningen wordt alleen door de Nederlandse Spoorwegen, ProRail en Arriva zo genoemd. Bijna iedereen uit de stad en provincie Groningen, noemt het station het Hoofdstation. Station Groningen is namelijk het belangrijkste station in de hele provincie. Zelf de gemeente Groningen noemt het station het Hoofdstation. Qbuzz, een bedrijf die bijna alle bussen in Groningen regelt, noemde station Centraal Station. Officieel is het echter Station Groningen.

Naast Station Groningen telt de stad nog twee andere stations, namelijk Station Groningen Europapark en Station Groningen Noord.

Geschiedenis

Het oude station Groningen in 1893.

Op de plek waar het huidige station staat, hebben in totaal twee andere stations gestaan. Op 1 mei 1866 kreeg Groningen voor het eerst een spoorlijn. Deze ging naar Leeuwarden, staatslijn B. Daarom werd er een tijdelijk noodgebouw gebouwd, het eerste station op die plek. In 1872 werd het station te klein, doordat er ondertussen al twee andere spoorlijnen werden gebouwd. Daarom kwam er een echt station, het tweede station op die plek. Pas twintig jaar later zou het huidige gebouw gebouwd worden. Onder tussen werd er nog een spoorlijn aangelegd naar Delfzijl en één naar Roodeschool. Groningen was vroeger een vesting. Dit houd in dat het de stad sterk verdedigd was bij een eventuele oorlog. Hierdoor had de stad ook nog stadsmuren. Deze stadsmuren vervielen uiteindelijk en werden afgebroken. Daarom werd er een nieuw station gebouwd. Voorheen lag dit net buiten de stadsmuren, maar nu keek men er tegen aan. Isaac Gosschalk maakte een ontwerp en op 16 april 1896 werd het station officieel geopend, maar boven de ingang staat 1895. In de jaren 60 werd de stationshal aangepakt en in 1999 werd het hele gebouw gerestaureerd. De stationshal werd weer hersteld, zoals die was voor de jaren 60. In 2006 was Station Groningen het vijftiende meest drukke station van Nederland.

Verbindingen

De stationshal wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en veel mensen lopen er letterlijk omheen. Toch vinden veel toeristen het toch wel een bezoek waard, als ze er toch zijn.

De volgende treinen stoppen op Station Groningen:

Stationsplein

In augustus 2002 is men begonnen met het veranderen van de omgeving van Station Groningen. Voorheen stond voor het station een plaats waar alle bussen samenkwamen. Deze is afgebroken en verplaatst naar de zijkant (richting het oosten). Er zijn minder opstapplaatsen voor bussen door de provincie en stad rijden. Ook kwamen er bushaltes die direct aan de Stationsweg liggen. De westelijke helft van het stationsplein krijgt een verschillende functies. Dit gedeelte heet het Stadsbalkon. Op 7 juni 2007 werd dit geopend. Het bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is een fietsenstalling geworden met plek voor 4.150 fietsen. Het bovenste deel is een echt plein geworden. Op deze verdieping staat ook het bekende beeld het Peerd van Ome Loeks. Dit beeld staat al sinds 1959 op het stationsplein, maar is verschillende keren verplaatst.

Wist je dat...


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Groningen&oldid=760267"