Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Station Zuidbroek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Zuidbroek (Zb)

Station Zuidbroek met Spurt.JPG

Opening 1 mei 1868
Plaats Zuidbroek
Deelgebied Flag of Groningen.svg Groningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn B
Groningen - Veendam
Zuidbroek - Delfzijl
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Zuidbroek is een spoorwegstation in het Groningse Zuidbroek. Ooit was Station Zuidbroek een belangrijk station, wat aan drie spoorlijnen lag. Vanaf het station kon men naar elke windstreek reizen. Tegenwoordig is het station niet meer zo belangrijk.

Station Zuidbroek is in 1865 ontstaan. Het stationsgebouw, wat er nog steeds staat, was gebouwd in dezelfde stijl als Station Meppel. In 1910 en in 1958 werd het gebouw verbouwd. Tijdens de laatste verbouwing van 1958 werd het stationsgebouw verkleind. De zijvleugels en de bovenverdieping werden toen afgebroken. In 2002 werd begonnen met het opknappen van het dak van het stationsgebouw. Tussen 2008 en 2011 werd dit weer aangebouwd, zodat het stationsgebouw er weer uitziet zoals voor de verbouwing. Het stationsgebouw is niet meer in gebruik van het station. Tegenwoordig zit het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in het gebouw vestigt.

Ten zuiden van het station staan nog een emplacement (dienstgebouw) en een goederenloods. Van deze twee gebouwen is niet veel overgebleven.

Verbindingen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Zuidbroek&oldid=651417"