Station Leeuwarden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leeuwarden (Lw)

Leeuwarden station in 2006.jpg

Opening 27 oktober 1863
Plaats Leeuwarden
Deelgebied Frisian flag.svg Friesland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 4
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Staatslijn A
Staatslijn B
Leeuwarden - Stavoren
Aantal reizigers 10.393 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Leeuwarden is een spoorwegstation in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Het station is het belangrijkste station van Leeuwarden en één van de belangrijkste stations in Friesland. Op het station komen de spoorlijnen naar Harlingen, Groningen, Stavoren en Zwolle samen.

Geschiedenis

Het station werd in 1863 geopend als onderdeel van de spoorlijn tussen Harlingen en Leeuwarden. In 1866 werd deze spoorlijn verlengd tot Groningen en later nog tot Nieuwe Schans. Datzelfde jaar opende de spoorlijn naar Arnhem via Heerenveen en Zwolle. Ook werd de spoorlijn naar Stavoren via Sneek in de tussentijd aangelegd. In 1901 werd er nog een spoorlijn naar Stiens gemaakt, maar deze werd in 1997 gesloten.

In 1924 werd de twee zijvleugels van het station gebouwd. Het middengedeelte van het station werd al in 1904 aangepast. Het station zelf wordt de laatste jaren aangepast. Zou werden in 2013 liften in het station geplaatst voor een betere bereikbaarheid. In 2000 werd het station verbouwd en gemoderniseerd. In 2020 is begonnen met station in de originele kleuren te verven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Leeuwarden&oldid=759418"