Station Rotterdam Centraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Rotterdam Centraal (Rtd)

Rtd CS-III.JPG

Opening 21 mei 1957 (voor treinen)
9 februari 1968 (voor metro's)
Plaats Rotterdam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 7 (trein)
2 (metro)
Aantal perronsporen 13 (trein)
3 (metro)
Spoorlijn Oude Lijn
Staatslijn I
Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen
Aantal reizigers 91.750 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Rotterdam Centraal is het centrale spoorwegstation van Rotterdam en een van de grootste spoorwegstations van Nederland. Dagelijks verwerkt het stations circa 110.000 reizigers. Op het station stoppen zowel stoptreinen als intercity's als internationale treinen. Het huidige stationsgebouw, bekend vanwege de schuine hoek, is opgeleverd in 2014.

Station Rotterdam Centraal is naast een knooppunt voor treinen ook een knooppunt voor het Rotterdamse openbaar vervoer. Het station is een belangrijke plek voor de bussen en trams. Het station is ook verbonden met de Rotterdamse metro, maar vormt hierin geen knooppunt. Wel ligt het station dichtbij het knooppunt Beurs, dat via lijn D en E is te bereiken, en is hierdoor ook direct verbonden met Station Den Haag Centraal.

Geschiedenis

Station Delftse Poort

Station Rotterdam Delftsche Poort in 1920

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam geen centraal station. Rond het centrum lagen toetertijd vier stations die elk een andere richting op gingen. Dat waren Station Rotterdam Delftsche Poort richting Amsterdam en Den Haag, Station Rotterdam Beurs richting Dordrecht, Station Rotterdam Maas richting Utrecht en Station Rotterdam Hofplein richting Scheveningen. Daarnaast was er nog Station Rotterdam Noord, waar alle internationale treinen stopten en doorreden naar Hoek van Holland.

Het huidige centraal station ligt op de plek van Delftsche Poort. Dit station raakte ernstig beschadigt tijdens het bombardement van 1940 op de stad. Het station zo beschadigt dat het gesloten moest worden. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog begon men met het opruimen en heropbouwen van de stad. Hiermee werd ook een plan gemaakt voor een centraal station waar alle treinverbindingen samenkwamen. Dit resulteerde in het eerste Centraal Station van Rotterdam.

Centraal Station door Van Ravesteyn

Het oude station Rotterdam Centraal volgens het ontwerp van Van Ravesteyn

Het station werd ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Van Ravesteyn ontwierp toentertijd veel stations voor de NS en had al eerder de Diergaarde Blijdorp voor de stad ontworpen. Ravesteyn staat bekend vanwege zijn klassieke elementen in gebouwen en zijn moderne materiaalgebouw, zoals beton. In 1954 werd begonnen met de bouw en in 1957 opende het haar deuren.

In 1968 werd het station verbonden met de Rotterdamse metro, wat toen de ook de eerste metrolijn van Nederland was. Het oorspronkelijke metrostation is echter in 2009 vervangen door een nieuw station. Het nieuwe station ligt naast het oude en is lichter en ruimer qua opzet. Station Rotterdam Centraal bleek door de jaren heen te klein te worden. Voor 2025 werden er 320.000 reizigers per dag berekend en dit aantal kon het station niet aan. Hierdoor was er een nieuw station nodig.

Huidige station uit 2014

De stationskap waar de treinen aankomen en vertrekken. Deze foto is genomen vanaf de loopbrug.

In 2004 werd begonnen met het verbouwen van de omgeving van het station. Men wilde het station verbinden met de hogesnelheidslijn naar Brussel en Parijs en daarnaast nog de metro naar Den Haag doorleggen als de RandstadRail. Toen in 2006 eenmaal duidelijk werd dat het oude station volledig tegen de vlakte ging werden de kenmerkende letters CENTRAAL STATION vervangen door TRAAN LATEN, waarbij dezelfde letters gebruikt werden. Dit naar initiatief van Peter Hopman. Op 2 september 2007 werd het station officieel gesloten onder de aanwezigheid van toenmalig burgemeester Ivo Opstelten. Tussen 16 januari en eind maart 2008 werd het station gesloopt.

De bouw van het station duurde zo'n 8 jaar. In die tijd bleef het station wel toegankelijk voor passagiers. Zo bleven de overkappingen bij de treinen tot het laatste moment staan. De voorzieningen van het station waren ondergebracht in een smurfenblauw noodgebouw. Via de fietserstunnel konden voetgangers het station bereiken. De nieuwe tunnel voor reizigers was af in 2012 en opende in 2013. De kunstwerken die ooit op de vleugels van het oude station hingen, de speculaasjes, hangen nu boven de fietserstunnel. Aan de zuidzijde zijn de oude klok en de oude letters van het oude station aangebracht op de gevel op verzoek van de bevolking. Een verandering ten opzichte van het oude station is dat het nieuwe station een grote stationskap heeft voor alle spoorbanen en tevens een grote centrale hal. Dit past volgens de NS, ProRail en de gemeente bij de status als internationaal station.

Het nieuwe metrostation werd in 2009 geopend voor het publiek. Sinds 2010 kan men hier ook gebruik maken van de RandstadRail naar Den Haag (Lijn E). In 2014 werden 600 bomen teruggepland op de Conradstraat. In 2005 moesten deze verhuizen voor de verbouwing van het station. Het station werd op 13 maart 2014 officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Dienstregeling

De volgende internationale treinen stoppen op Rotterdam Centraal:

Daarnaast stoppen nog de volgende treinen op Rotterdam Centraal:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Rotterdam_Centraal&oldid=651385"