Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Station Assen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Assen (Asn)

Station Assen.jpg

Opening 1 mei 1870
Plaats Assen
Deelgebied Flag of Drenthe.svg Drenthe
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn C
Aantal reizigers 8533 per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Assen is het spoorwegstation in Assen (Drenthe). Het werd geopend op 1 mei 1870. Station Assen had toen een ander gebouw. Dit kwam uit 1868 en was gebouwd door Karel Hendrik van Brederode. Het was gebouwd in dezelfde bouwstijl waarin Station Zuidbroek en Station Meppel tegenwoordig zijn gebouwd. Tussen 1905 en 1947 was het station verbonden met Stadskanaal door middel van de Spoorlijn Assen - Stadskanaal. Deze is uiteindelijk in 1977 afgebroken. Uiteindelijk werd het gebouw in april 1988 gesloopt. Het huidige stationsgebouw is ontworpen door Rob Steenhuis. Op 6 juni 1989 werd het vernieuwde station geopend.

In juni 2011 maakte de gemeente Assen, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen bekend dat er misschien een nieuw Station Assen komt. Het stationsgebouw wordt vernieuwd en er komt een stationsplein. In 2016 wordt hiermee begonnen. Het stationsgebouw wordt dan afgebroken en er komt een tijdelijk station ter vervanging. Ook komt er een tunnel onder het station voor auto's. In 2017 wordt gestart met de bouw van het nieuwe station en in 2018 moet het stationsplein af zijn. Het totale project moet in 2019 klaar zijn.

Lijnen

Op Station Assen stoppen de volgende treinen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Assen&oldid=676452"