Station Groningen Europapark

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Groningen Europapark (Gerp)

Station Groningen Europapark-III.JPG

Opening 1 oktober 2007 (tijdelijke station)
10 december 2012 (huidige station)
Plaats Groningen
Deelgebied Flag of Groningen.svg Groningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn B
Staatslijn C
Groningen - Veendam
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Groningen Europapark is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Groningen. Het is één van de drie stations in de stad, naast Station Groningen en Station Groningen Noord. Tot augustus 2007 heette Station Groningen Europapark Station Groningen Zuid. Het station ligt tussen het Herperpark en de Herperzoom.

Geschiedenis

Het tijdelijke Station Groningen Europapark in 2007.

Oorspronkelijk zou het station worden geopend in 2006, maar dit leek niet te lukken. Op 1 oktober 2007 werd er daarom gezorgd dat er een tijdelijk station kwam. Hierop konden treinen stoppen die kwamen van Station Groningen, Station Bad Nieuweschans of Station Leer in Duitsland. Ook was er een busstopplaats. De nieuwe datum voor het openen van het oorspronkelijke station was december 2011, maar ProRail maakte bekend dat het station pas een jaar later werd geopend. Op 9 december 2012 werd het station in gebruik genomen en het tijdelijke station werd afgebroken. Op 20 juli 2012 besloot de gemeente Groningen dat het plein voor het station de naam Harm Buiterplein kreeg. Harm Buiter was namelijk burgemeester van Groningen.

Toekomst

De gemeente Groningen is nu bezig met een project, genaamd project Kolibri. Dit project houdt in om het openbaar vervoer tussen Groningen en Assen te verbeteren. Hierbij heeft Station Groningen Europapark een belangrijke rol, vooral omdat het anders te druk zou worden op Station Groningen. Ook is er een mogelijkheid om de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen iets te veranderen, waardoor de spoorlijn ook langs Station Groningen Europapark gaat. Daarnaast worden de er nog drie spoorlijnen in de provincie Groningen aan elkaar gekoppeld. Omdat het anders veel te druk zou worden op het Hoofdstation, is er voor gekozen om Station Groningen, Station Groningen Europapark en Station Groningen Noord samen te laten te werken.

Verbindingen

Op Station Groningen Europapark stoppen de volgende treinen (de nummers). Hierachter staat de route die de treinen lopen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Groningen_Europapark&oldid=651347"