Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Station Harlingen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harlingen (Hlg)

Station Harlingen 05.JPG

Opening 14 oktober 1863
Plaats Harlingen
Deelgebied Frisian flag.svg Friesland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Staatslijn B
Aantal reizigers 1.613 (2009) per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Harlingen is een spoorwegstation in het Friese Harlingen. Het station ligt aan de Staatslijn B naar Nieuwe Schans. Vervoersbedrijf Arriva verzorgt tegenwoordig het vervoer op het station.

Het station werd in 1863 in gebruik genomen als onderdeel van de spoorlijn tussen Harlingen en Leeuwarden. Drie jaar later werd de spoorlijn verlengd tot Groningen en weer twee jaar later tot Nieuwe Schans. Tussen 1904 en 1938 was er ook een spoorverbinding tussen Harlingen en Stiens, maar deze werd uiteindelijk opgeheven. Op 31 maart 1868 ontplofte er een locomotief op het station, waarbij de stoker om het leven kwam en de machinist licht gewond raakte. Hierbij raakte het station en het spoor beschadigd.

Het stationsgebouw van Harlingen lijkt op dat van Leeuwarden. Waar het station van Leeuwarden grondig verbouwd is, is dit in Harlingen nog nooit gebeurd. Hierdoor verkeerd alles in oude staat. Op de begaande grond is tegenwoordig een woonwinkel, terwijl op de eerste verdieping een woning is.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Harlingen&oldid=670985"