Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Meppel - Groningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Meppel - Groningen

Staatslijn C.png

Opening 1 mei 1870
Sluiting
Land Nederland
Deelgebied(en) Noord-Oost Nederland
Van
naar
Station Meppel
Station Groningen
Aantal huidige stations 7
Status in gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Meppel-Groningen is een belangrijke spoorlijn in Nederland die loopt van Meppel naar Groningen en door Hoogeveen, Beilen en Assen gaat. De lijn werd gebouwd door de Nederlandse staat en geopend in 1870. Ze staat ook wel bekend als de Staatslijn "C". In 1952 werd de spoorlijn van elektrische bovenleidingen voorzien. Sinds 1970 is het traject een van de belangrijkste verbindingen voor de intercity. De treindiensten op dit traject worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen.

Treinkaping

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kwam de spoorlijn tweemaal in het wereldnieuws. In de ochtend van 2 december 1975 werd de stoptrein Groningen - Zwolle tot stilstand gebracht tussen de weilanden bij het plaatsje Wijster vlak bij station Beilen. Zeven Zuid-Molukse jongeren hadden de stoptrein gekaapt en deze tot stilstaan gedwongen om hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken kracht bij te zetten (in de hoop dat men naar hen zou luisteren). De actie duurde in totaal 12 dagen en er vielen drie doden. Op 23 mei 1977 werd om negen uur 's morgens opnieuw een trein gekaapt. De treinkaping bij De Punt. Ditmaal betrof het de intercity richting Groningen, die ter hoogte van het dorp De Punt (in de buurt van station Haren). Dit gebeurde door negen gewapende Zuid-Molukse jongeren tot stilstand werd gebracht. Deze jongeren maakte deel uit van de Molukse gemeenschap in Nederland. Deze gijzeling duurde 20 dagen. De bevrijding door mariniers van de Koninklijke Marine kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.

Van deze treinkapingen zijn later films gemaakt. Voor de buitenopnamen van de films Wijster uit 2007 en De Punt uit 2009 werd gefilmd op locaties langs de Staatslijn. De film De Punt werd zelfs opgenomen op vrijwel dezelfde locatie waar de treinkaping dertig jaar eerder had plaatsgevonden.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Meppel_-_Groningen&oldid=759350"