Station Schiphol Airport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Schiphol Airport (Shl)

Schiphol-plaza-ns.jpg

Opening 21 december 1978
Plaats Haarlemmermeer
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Schiphollijn
Hogesnelheidslijn Zuid
Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol
Aantal reizigers 85.859 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Schiphol Airport, voorheen Station Schiphol, is een spoorwegstation dat hoort bij de luchthaven Schiphol in Noord-Holland. Het station zelf ligt in de Schipholspoortunnel, maar tot 1995 was het een zelfstandig gebouw.

Het station bevindt zich in Schiphol Plaza en er is geen apart stationsgebied. Bovengronds bevinden zich de loketten en informatiepannelen. Vanwege het internationale karakter is Schiphol Airport nog een van de laatste stations met loketten. De perrons en spoorlijnen bevinden zich ondergronds. Voorheen moesten reizigers via een tunnel naar het aparte stationsgebouw toe. Ze moesten eerst de tunnel in onder de weg door, vervolgens omhoog en daarna weer omlaag. Voor beide richtingen waren aparte doorgangen, maar de situatie was ergonhandig en onoverzichtelijk. Tegenwoordig is de verkeersweg er niet meer en is de ruimte tussen het station en de aankomsthal gelijkvloers gemaakt.

Het station werd in 1978 geopend door koningin Juliana en had toen een verbinding met Station Amsterdam Zuid. Later werd deze spoorlijn verlengd tot de Schiphollijn, tussen Leiden en Woerden. In 1986 kwam er ook een verbinding met Station Amsterdam Centraal. Sinds 2004 is het mogelijk om ook via Hoorn en Purmerend rechtstreeks naar Schiphol te reizen door de Hemboog. In 2006 is dit ook mogelijk vanuit Utrecht door de Utrechtboog. Sinds 2009 is het station ook verbonden met de Hogesnelheidslijn Zuid; een snelle verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Antwerpen.

Dienstregeling

De volgende internationale treinen stoppen op dit station:

Daarnaast stoppen nog de volgende treinen op dit station:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Schiphol_Airport&oldid=670247"