Station Weesp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Weesp (Wp)

Station Weesp 2018 2.jpg

Opening 10 juni 1874
Plaats Weesp
Deelgebied Noord-Holland
Land Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Flevolijn
Oosterspoorweg
Schiphollijn
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Weesp is treinstation in Weesp. Bij station Weesp komen de Oosterspoorweg, de Flevolijn en de Schiphollijn samen. Station Weesp is een belangrijk station bij het overstappen. Het verbind namelijk Amsterdam (een dus ook Schiphol) met Almere en Hilversum. Station Weesp bestaat uit twee eilandperrons, dit zijn perrons die als een soort van eiland tussen de spoorlijnen liggen. Via loopbruggen zijn ze met de rest van station verbonden.

Station Weesp opende zijn deuren op 10 juni 1874. Het was toen onderdeel van de Gooilijn, die in 1962 is gesloopt. In datzelfde jaar werd een tweede station Weesp geopend. Sinds 1985 wordt dit station niet gebruikt en tegenwoordig is het een fietsenstalling. Sinds 1985 is het station zoals het nu is. In 1987 werd alleen nog de Flevolijn toegevoegd aan het station. Toen is ook de vechtbrug verdubbeld en kwam er een tweede spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Sinds 2003 bestaat de Gooiboog, deze boog maakt het mogelijk om voor treinen te reizen tussen Hilversum en Almere. Sinds 2014 is Station Weesp een station met poortjes. Dit betekent dat je er alleen in en uit kunt met de OV-chipkaart.

TreinenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Weesp&oldid=651413"