Station Delft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Delft (Dt)

Overzicht voorzijde, situering - Delft - 20407760 - RCE.jpg

Opening 3 juni 1847
Plaats Delft
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 31.630 (in 2015) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Delft is een spoorwegstation in de Zuid-Hollandse stad Delft. Het station ligt aan de Oude Lijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Naast dit station heeft Delft nog een station; Station Delft Zuid.

Geschiedenis

Sinds 1847 heeft Delft een station. Hoewel het station toen zijn deuren opende, komt het huidige gebouw uit 1885. De reden was dat de stroom goederen en passagiers in een paar jaar tijd enorm steeg. Het station werd hierdoor veel te klein, dus besloot men enkele honderden meters verder een ander station te bouwen. Voor het station legde men het Stationsplein aan, wat pas sinds 1992 officieel zo heet. In 1998 besloot men het plein opnieuw in te richten. Bushaltes en fietsplaatsen kregen een nieuwe plek en er werd een digitale zuil geplaatst voor de vertrektijden van bussen. Een paar jaar later werd besloten om ook het station te restaureren. De bovenverdieping is sinds begin deze eeuw in gebruik als studentenwoning, hiervoor stond het lange tijd leeg.

In 2009 werd besloten om een spoortunnel bij het station aan te leggen om zo een viaduct te vervangen. In 2015 werd deze geopend en heet de Willem van Oranjetunnel. Dit heeft een link met Delft; Willem van Oranje werd in Delft vermoord. Het station werd van binnen verbouwd, waardoor het een ondergronds gedeelte kreeg waar de treinen stoppen. Het bovengrondse deel heeft een Delfts tintje, zo zijn de wanden bekleed met Delfts blauwe tegeltjes en is er op het plafond een landkaart van Delft uit 1877 te zien.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Delft:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Delft&oldid=651326"