Station Haarlem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Haarlem (Hlm)

Station Haarlem Hoofdgebouw.jpg

Opening Oorspronkelijk: 20 september 1839
Verhuisd in 1842
Plaats Haarlem
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Oude Lijn
Spoorlijn Haarlem - Zandvoort
Spoorlijn Haarlem - Uitgeest
Aantal reizigers 39.822 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Haarlem is een spoorwegstation in de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem. Station Haarlem is een van de twee spoorwegstations in de stad, de andere is Station Haarlem Spaarnwoude. Station Haarlem is een knooppunt tussen Zandvoort, Uitgeest, Rotterdam en Amsterdam. Het is ook een van de oudste stations van Nederland; al is het huidige station later gebouwd.

Geschiedenis

Het station opende op 20 september 1839 en was een van de drie eerste stations van Nederland. Het lag toen aan de lijn tussen Amsterdam en Haarlem. Dit station lag net buiten de Amsterdamse Poort, een van de stadspoorten van Haarlem. Sinds 1844 bevindt zich op deze plek de Hoofdwerkplaats Haarlem van de NS. Deze hoofdwerkplaats wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor treinmodernisering. Het nieuwe station Haarlem verhuisde naar het noorden van de stad, de huidige plek van het station. Anders dan gebruikelijk werd besloten het station in het centrum te bouwen, terwijl alle negentiende eeuwse stations oorspronkelijk net buiten het centrum werden gebouwd.

Tussen 1906 en 1908 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuwer gebouw. De reden was dat het spoor werd verhoogd, waardoor een nieuw gebouw nodig was. Het nieuwe station van Haarlem werd gebouwd in jugendstil en is hiermee een van de weinige Nederlandse stationsgebouwen in deze stijl (Station Woerden is ook in jugendstil). In 1953 moest het stationsgebouw worden uitgebreid voor een derde perron langs spoor 8. De veranderingen die zijn gemaakt zijn hierdoor goed te zien. Het station is door de jaren heen in verschillende films gebruikt, zoals Zwartboek (2005) en Ocean's Twelve (2012).

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Haarlem:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Haarlem&oldid=760528"