Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Oude Lijn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam
Oude Lijn

Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam.png

Opening 20 september 1839
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Van
naar
Station Amsterdam Centraal
Station Rotterdam Centraal
Aantal huidige stations 18 (+ Den Haag Centraal)
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Amsterdam - Rotterdam, ook bekend als de Oude Lijn, is een spoorlijn tussen de steden Amsterdam en Rotterdam. De spoorlijn is de oudste spoorlijn in Nederland en tevens een van de drukste spoorlijnen in Nederland. Het stukje tussen Haarlem en Amsterdam werd als eerste spoorlijn gebouwd en later uitgebreid. De lijn is druk, aangezien de drie grootste Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) aan deze lijn liggen. Daarnaast loopt de lijn ook nog langs de universiteitssteden Delft en Leiden en het knooppunt Haarlem. Op deze verbinding worden de treindiensten verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen.

Geschiedenis

De spoorlijn is in fases aangelegd. Men begon met de bouw van de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839. In 1842 werd het spoor verlengd tot Leiden, in 1843 tot aan Den Haag en in 1847 uiteindelijk tot aan Rotterdam. De naam Oude Lijn is niet alleen gekozen doordat het de oudste spoorlijn is van Nederland, maar ook omdat er een "nieuwere" route is tussen Amsterdam en Rotterdam. Vanaf 1868 werd het ook mogelijk om via Woerden en Gouda naar Rotterdam te reizen. Dit stond bekend als de Nieuwe Lijn, maar is eigenlijk een aaneenschakeling van spoorlijnen. Oorspronkelijk was het spoor zelf breder, maar in 1866 werd het spoor smaller gemaakt om aan te sluiten bij de andere Nederlandse spoorlijnen. Sinds 1889 begint de lijn een kilometer eerder, namelijk op Amsterdam Centraal.

In 1842 werd het oorspronkelijk station van Haarlem verplaatst naar het noorden, waardoor je op de kaart een soort van knik ziet. Overigens is het Haarlemse station speciaal, doordat het binnen de stadswallen ligt. In Leiden, Den Haag, Delft, Schiedam en Rotterdam bouwde men net buiten het centrum. Rotterdam had oorspronkelijk vier stations, maar geen Centraal station. Pas sinds 1953 is Rotterdam Centraal het eindpunt van de lijn, hiervoor was dit Delftse Poort.

Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan de lijn. In 1975 werd vanaf Den Haag Laan van NOI een lijn aan gelegd naar het nieuwe Den Haag Centraal en in 1976 werd dit ook vanaf Den Haag HS gedaan. Het is echter niet mogelijk om door te reizen via Den Haag Centraal, de treinen moeten daar stoppen en kunnen niet verder. Om de drukte te beperken werd in 1981 de Schiphollijn vanaf Leiden aangelegd. Zo maken reizigers voor Schiphol en binnen of naar Amsterdam minder gebruik van de lijn. Toch bleef de Oude Lijn erg druk. In jaren 8- en 90 werd het spoor gemoderniseerd. Amsterdam Sloterdijk werd toen gebouwd als overstapstation met de lijnen in Noord-Holland, zoals naar Zaandam. Ook werd het spoor op de gehele lijn verdubbeld. In de jaren negentig werd het spoor ondergebracht in de spoortunnel Rijswijk bij Rijswijk. In 2015 werd dit ook in Delft gedaan door middel van de Willem van Oranjetunnel, hiervoor liep het spoor dwars door het centrum.

Het spoor tussen Schiedam en Rotterdam was viersporig door de Hoekse Lijn met Hoek van Holland. In 2017 sloot deze lijn omgebouwd te worden naar deel van de Rotterdamse metro. Hierdoor worden twee sporen nu niet gebruikt. Op den duur wil men deze twee sporen gebruiken, maar nu nog niet door ze niet goed op de perrons van Rotterdam Centraal aansluiten.

Ernstig ongeval

Op 4 april 2023 vond vlakbij station Voorschoten s'ochtends vroeg een ernstig ongeluk plaats. Er vonden werkzaanheden plaats op dit baanvak. Hierbij kwam zowel een goederentrein als een passagierstrein (dubbeldekker) in botsing met een kraanwagentje. De kraanmachinist kwam hierbij om het leven. Het grootste deel van de dubbeldekker liep uit de rails en belandde deels in het weiland. De machinist liep botbreuken op en onder de passagiers vielen enkele gewonden. Deze werden onder andere in een nabijgelegen boerderij verzorgd door een arts die in de buurt woonde. Het ongeval zorgde voor een enorme stremming omdat de wagons geborgen (getakeld) moesten worden en de bovenleiding en rails waren beschadigd.

Stations

Tussen Den Haag HS en Den Haag Laan van NOI zijn er sporen naar Station Den Haag Centraal. Op Centraal kan men echter niet doorrijden en is dit daarom het eindpunt van de treindienst. Het station wordt officieel niet meegerekend bij deze lijn, maar hoort er stiekem wel bij.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Amsterdam_-_Rotterdam&oldid=840710"