Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Bovenleiding

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bovenleidingen van station Hollandsche Rading.

Een bovenleiding of rijdraad is de naam die wordt gegeven aan de kabels boven een spoorlijn. De kabels vervoeren elektriciteit om de voertuigen aan te drijven. Niet alleen treinen gebruiken een bovenleiding, ook trams en trolleybussen doen dit. De bovenleidingen zitten vast aan palen die er om de zoveel meter staan.

De eerste spoorlijnen hadden geen bovenleidingen, omdat de voertuigen op stoom reden. In het begin van de vorige eeuw werd elektriciteit geïntroduceerd om de voertuigen aan te drijven en kwamen er daardoor bovenleidingen. Inmiddels heeft in Nederland haast ieder spoor bovenleidingen; in de jaren 50 en 60 werden de laatste spoorlijnen geëlektrificeerd. De voertuigen nemen de stroom af door middel van een stroomafnemer.

Bovenleidingen zijn erg kwetsbaar. Hoge voertuigen kunnen ze op overwegen kapot trekken. Dit kan ook tijdens een storm gebeuren of door een defecte stroomafnemer. Elektrocutie door een bovenleiding is erg onwaarschijnlijk, aangezien ze erg hoog boven het spoor hangen. Ook zijn in gebieden met veel vogels de draden voorzien van oranje ballen. Veel mensen vinden bovenleidingen niet erg mooi, aangezien ze (zeker in de stad) het uitzicht ontsieren. Ook is het vrij duur om te plaatsen vanwege de vele palen. Daarnaast zijn bovenleidingen heel erg gevoelig. Als het vriest kan er bijvoorbeeld ijzel op de lijnen komen. In de winter kan dan de spoorlijn minder worden gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bovenleiding&oldid=686496"