Station Leiden Centraal

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Station Leiden Centraal (Ledn)

Station Leiden Centraal 2012.jpg

Opening 15 juni 1843
Plaats Leiden
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Oude Lijn
Schiphollijn
Spoorlijn Woerden - Leiden
Aantal reizigers 75.699 (in 2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Leiden Centraal is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Leiden. Het is een van de twee stations in Leiden, het andere is Station Leiden Lammenschans. Daarnaast deelt Leiden nog Station De Vink met randgemeente Voorschoten. Leiden Centraal is een belangrijk knooppunt tussen drie spoorlijnen en hierdoor een van de drukste stations van Nederland.

Geschiedenis

Voormalige gebouwen

Station Leiden in 1970.

Het eerste Station Leiden werd geopend in 1843 en lag toen aan de Oude Lijn, de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Rotterdam via onder andere Haarlem en Den Haag. Het station diende eigenlijk als terminal. Er was vertraging ontstaan met het doortrekken van de spoorlijn over de Haarlemmertrekvaart bij Leiden. Dit zorgde ervoor dat bij de opening het spoor in tweeën gedeeld was. Goederen moesten uit de trein geladen voor de trekvaart, over bruggen of water vervoerd worden en vervolgens naar de terminal gebracht worden waar nu Station Leiden staat.

In 1879 werd het stationsgebouw al vervangen door een nieuw gebouw. Dit nieuwe gebouw was ontworpen door Dirk Margadant, die ook Station Den Haag HS ontwierp. Dit station was in 1955 aan vervanging toe.

Architect H.G.J. Schelling ontwierp een nieuw station dat in 1955 opende. Het ontwerp was zeker modern voor zijn tijd. Zo werd er gebruik gemaakt van veel beton en was er een grote trap die direct naar de ingang toeliep. Het ontwerp werd echter ook somber gezien, zoals veel naoorlogse gebouwen. In de jaren 80 werd duidelijk dat het station vervangen moest worden. Niet alleen werd het te klein voor het aantal reizigers, maar ook was er te weinig plek door een nieuwe spoorlijn die in 1986 opende.

Huidige gebouw

De achterzijde van het station.

In 1996 opende het vernieuwde en huidige station Leiden. Dit station werd ontworpen door Harry Reijnders. Het ontwerp bestaat uit een glazen overkapping in de vorm van een schep met witte stalen balken. De voorzijde is gemaakt van witte staalconstructie met twee torens. Door de jaren heen is veel aan het station veranderd. Eerst werd de aparte kaartruimte gesloten door de komst van kaartautomaten. Ook is de oorspronkelijke vloer in 2009 vervangen door een minder gladde.

Oorspronkelijk reed het verkeer op de Schipholweg vlak langs de voorzijde van het station. In 1997 is de Stationspleintunnel geopend, waarmee het verkeer onder het stationsplein werd geleid. Hierdoor kwam er ruimte voor een taxibrug met daaronder een fietsenstalling, een plaats voor de bussen en bescheiden pleintje dat verbinding met het centrum een eindje verderop bood.

Met de opening van het station in 1997 kreeg het station ook zijn huidige naam Leiden Centraal. De NS gaf het toen aan de vijf grootste stations van Nederland. Alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kregen ook een Centraal station. In 2015 mocht het station van Arnhem zich ook Centraal station noemen.

In 2007 werden in het station poortjes voor de OV-chipkaart geplaatst. Aanvankelijk bleven deze open, maar sinds 2016 zijn ze gesloten. De NS wil hiermee zwartrijden aanpakken. De gemeente Leiden had hier bezwaren tegen. Het station is namelijk een belangrijke looproute tussen het centrum en onder andere het ROC Leiden en het ziekenhuis LUMC.

Bij de bouw werd er ook rekening mee gehouden dat Leiden Centraal een stop zou worden op de RijnGouwelijn. Dit was een voorstel voor een snelle lightrail-verbinding tussen Katwijk en Gouda via Leiden. In 2011 is dit definitief afgeblazen. Wel is er een roep om het station te verbinden met de RandstadRail, naar Den Haag en Rotterdam. De RET, het vervoersbedrijf van Rotterdam, wil zelfs de Rotterdamse metro uitbreiden naar Leiden.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op dit station:

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Leiden_Centraal&oldid=844856"