Station Rijswijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Rijswijk (Rsw)

Station Rijswijk piramide 2005.jpg

Opening 1965
Plaats Rijswijk
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 7.735 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Rijswijk is een spoorwegstation is de Zuid-Hollandse gemeente Rijswijk. Het station ligt tussen Station Den Haag HS en Station Delft op de spoorlijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Het station bevindt zich in de Spoortunnel Rijkswijk.

Tussen 1847 en 1938 had Rijswijk al een stopplaats voor treinen. Dit station werd gedeeld met Wateringen. Het huidige station bestaat sinds 1965 en was vroeger bovengronds. Na de aanleg van de spoortunnel in 1996 is het station ondergronds gemaakt. Het station krijgt daglicht door middel van een aantal glazen piramides, waarin neonlichtkunstwerken van Herman Lamers zijn geplaatst.

Het station heeft twee ingangen. De eerste is aan het piramideplein. Dit de piramide met de punt. De andere ingang bestaat uit een piramide met geen punt (afgestompt) en ligt aan het Generaal Eisenhowerplein. Op dit laatste plein bevinden zich ook de verbindingen voor tram en bus en is er een standplaats voor taxi's. Aan het Piramideplein bevinden zich een betaald toilet, bewaakte en onbewaakte fietsenstalling en een autoparkeerplaats. Aan het andere plein zijn eetgelegenheden en een onbewaakte fietsenstalling.

Rover, de reizigersorganisatie voor het openbaar vervoer, heeft station Rijswijk als onaangenaamste station van Nederland genoemd. Reizigers vinden het volgens hun niet prettig om via station Rijswijk te reizen.

Dienstregeling


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Rijswijk&oldid=722691"