Station Schiedam Centrum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Schiedam Centrum (Sdm)

Perron station Schiedam Centrum.jpg

Opening 3 juni 1847 (voor treinen)
4 november 2002 (voor metro's)
Plaats Schiedam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3 (voor trein)
2 (voor metro)
Aantal perronsporen 4 (voor trein)
3 (voor metro)
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 19.636 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Schiedam Centrum is een spoorwegstation in de Zuid-Hollandse stad Schiedam, nabij Rotterdam. Schiedam Centrum is tevens verbonden met de Rotterdamse metro en vormt een belangrijke stop bij die metro.

Het station is een belangrijke stop voor intercity's tussen Rotterdam en Amsterdam.

Geschiedenis

Het station opende haar deuren in 1847 met de naam Schiedam. Het station lag, en ligt nog steeds, aan de Oude Lijn. Dit is de spoorlijn van Amsterdam naar Rotterdam, via onder andere Haarlem, Leiden, Den Haag en Delft. In 1889 werd het stationsgebouw vervangen door een ontwerp van Dirk Margadant, bekend van Station Den Haag HS. In 1891 kreeg het station een tweede spoorlijn, de Hoekse Lijn. Deze verbond Rotterdam met het strand van Hoek van Holland en stopte onderweg in Maassluis en Schiedam. Schiedam kreeg ook een tweede station hierdoor, Station Schiedam Nieuwland.

Metrohalte Schiedam Centrum

In 1959 werd de spoorbaan verhoogd en in 1963 werd er een nieuw stationsgebouw opgetrokken. Deze was naar het ontwerp van Koen van der Gaast, bekend van Station Tilburg. Het stationsplein kwam hierdoor lager te liggen dan het station zelf. Ook kwam er en grote luifel over de spoorbanen heen, waardoor passagiers altijd droog stonden. In 1967 wijzigde men de naam naar Station Schiedam-Rotterdam West, aangezien er ook internationale treinen reden naar Hoek van Holland. Sinds 1998 is men hiermee gestopt en heet het station sindsdien Schiedam Centrum, om het niet met het andere station te verwarren.

Bij Schiedam Centrum zijn twee spoorongelukken gebeurd. De eerste was in 1856, wat het eerste grote spoorwegongeluk van Nederland was. Hierbij botste twee treinen op elkaar, waarbij 3 mensen overleden en 5 gewond raakten. Het ongeluk kon gebeuren doordat er toen nog geen blokbeveiliging was. In 1976 vond de Treinramp bij Schiedam plaats, waarbij een internationale trein op een stoptrein botste. Hierbij overleden 24 mensen en raakten 11 mensen gewond.

In 2000 werd het station opnieuw onder handen genomen, omdat men het met de metro wilde verbinden. Het entreegedeelte verdween hierdoor, maar de overkapping bleef behouden. De metrolijnen zijn nu boven het entreegebied te vinden. Hier is een nieuwe overkapping overheen gebouwd. De metrohalte opende haar deuren in 2002. Sinds 2014 maakt het station gebruik van poortjes en is alleen door middel van poortjes te betreden. De Hoekse Lijn werd in 2017 gesloten om men om te bouwen tot metrolijn. Hierdoor heeft Schiedam alleen nog dit station over. De Hoekse Lijn wordt waarschijnlijk in 2019 geopend als metrolijn.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Schiedam Centrum:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Schiedam_Centrum&oldid=651392"