Station Amsterdam Zuid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Zuid (Asdz)

Station Amsterdam Zuid.jpg

Opening 21 december 1978
Plaats Amsterdam-Zuid
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2 (trein)
Aantal perronsporen 4 (trein)
4 (metro)
Spoorlijn Schiphollijn
Aantal reizigers 54.706 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Zuid is een spoorweg- en metrostation in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid. Het station ligt aan de Schiphollijn tussen Leiden en Weesp via Luchthaven Schiphol.

Geschiedenis

Bij het uitbreidingsplan van Amsterdam in 1915 waren er al plannen voor een station in het zuiden van Amsterdam. Dit moest het Zuiderstation worden. De plannen zijn nooit uitgevoerd doordat de uitbreiding te weinig nieuwe woningen zou creëren en verdween het plan voor het station daardoor.

In 1978 opende het Station Amsterdam Zuid, als opvolger van het Zuiderstation. Het station werd verbonden met Schiphol en was lang het eindpunt van deze lijn. In 1981 werd het spoor echter verlengd tot Station Amsterdam RAI en later tot Station Weesp. Op het Zuidplein werd in 1985 het World Trade Center (WTC) geopend en het station veranderde naar de naam Station Amsterdam Zuid WTC. In 2007 is de naam echter gewijzigd naar de huidige.

Tussen 2005 en 2006 werd het station verbouwd. De bestaande perrons werden langer gemaakt en er kwamen nieuwe perrons bij. De nieuwe perrons kregen dezelfde overkapping als de bestaande en werden ook verbonden met de stationshal door middel van een trap en lift. In 2011 werd de ingang van het station verbouwd aan het Gustav Mahlerplein. Er werden toen fietsenstallingen en winkel toegevoegd en ook verbeterde men de doorstroming van het plein. In 2012 werd ook de ingang aan het Zuidplein verbouwd en werden er nieuwe winkels toegevoegd. Datzelfde jaar werden de perrons nog niets verlengd, maar dan in oostelijke richting. In 2017 werden deze stukken uiteindelijk overkapt.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Amsterdam Zuid:Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Zuid&oldid=651305"