Station Amsterdam Amstel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Amstel (Asa)

Amstelstation.jpg

Opening 15 oktober 1939
Plaats Amsterdam
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 31.688 per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Amstel of het Amstelstation is een spoorwegstation en metrostation in Amsterdam. Het ligt in het stadsdeel Amsterdam-Oost. Het station is verbonden met de Rhijnspoorweg.

Geschiedenis

Station Amsterdam Amstel is oorspronkelijk bedoeld geweest om onderdeel te zijn van de Spoorwegwerken Oost, een idee om Amsterdam-Oost beter te verbinden met onder andere het spoor. Op 15 oktober 1939 werd het station geopend door koningin Wilhelmina. Het station verving het Station Amsterdam Weesperpoort uit 1843. Het Amstelstation kwam wel verder te liggen van de binnenstad, maar dit was weer handiger voor de wijken Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Oost. Ook werd er gezorgd dat de treinen van Station Utrecht Centraal direct konden doorrijden naar Station Amsterdam Centraal. Voorheen moest er overgestapt worden het station, maar door de nieuwe verandering scheelde het tijd.

In 1977 werd het station ook een metrostation. Toen werd het verbonden met de Amsterdamse metro. In 2001 werd het station helemaal gerenoveerd. Toen zijn er een aantal winkels bijgekomen in het station.

Treinen

Hieronder vind je de treinen die stoppen op Station Amsterdam Amstel. Aan het nummer kun je zien welke trein het is en daarachter staat de verdere route.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Amstel&oldid=651296"