Station Maarssen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Maarssen (Mas)

NS station Maarssen.jpg

Opening 18 december 1843
Plaats Maarssen
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 4452 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Maarssen is een spoorwegstation in het Utrechtse Maarssen in de gemeente Stichtse Vecht. Het station bevindt zich aan de westzijde van de plaats en ligt aan de Rhijnspoorweg.

Het station werd geopend in 1843, gezamenlijk met de lijn zelf. In 1890 werd het stationsgebouw vervangen door nieuw gebouw. Dit had te maken met de aanleg van het Merwedekanaal. Dit kanaal zorgde ook voor een scheiding tussen het dorp en het station. Om het station te bereiken werd een draaibrug aangelegd. Soms werd er ook een boot ingezet. Toch veroorzaakte het kanaal veel hinder en rond 1920 liepen de bezoeksaantallen sterk terug, mede door de komst van de bus. In 1938 werd een hogere brug aangelegd, die niet telkens open moest als een schip passeerde. In 1953 werd het station grotendeels voor goederendienst gebruikt en stoppen slechts in de ochtend en avond passagierstreinen. Door de bouw van Maarssenbroek kwam er echter weer belangstelling voor het station en gedurende de jaren zeventig reden er steeds meer passagierstreinen.

In 1979 werd het station afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw. Dit station werd vervolgens ook weer in 2004 afgebroken door de verdubbeling van het spoor. Eind 2006 moesten hiervoor de werkzaamheden klaar zijn, maar het liep uit tot 2007. Hierdoor werd er lang gebruik gemaakt van een noodperron. Dit noodperron is afgebroken toen het station volledig opende.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Maarssen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Maarssen&oldid=651373"