Station Veenendaal-De Klomp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Veenendaal-De Klomp (Klp)

Veenendaal de Klomp 1.jpg

Opening 15 maart 1845
Plaats De Klomp
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 4.446 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Veenendaal-De Klomp is een spoorwegstation in het Gelderse dorp De klomp, in de gemeente Ede. Het Utrechtse Veenendaal ligt op een kilometer vanaf het station. Ondanks dat Veenendaal zelf twee andere stations heeft, die in gemeente zelf liggen, is Veenendaal-De Klomp het drukste station van de stad.

Voor de komst van de spoorlijn was De Klomp een herberg waar de paarden van rijtuigen ververst werden en mensen konden eten en overnachten. Het station werd naast de herberg gebouwd. Aanvankelijk was het station simpel, maar later kreeg het een eigen gebouw met een dienstwoning, wachtvertrekken en een goederenloods. Het station had een terrein voor laden en lossen, dat in de jaren 70 tot parkeerplaats werd omgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog raakte het stationsgebouw zwaar beschadigd. In 1962 werd dit stationsgebouw afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw. Dit stationsgebouw werd ontworpen door Cees Douma en was veel simpeler. In 2011 werd een deel van het gebouw afgebroken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Veenendaal-De_Klomp&oldid=592135"