Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Maarssen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maarssen is gelegen aan de Vecht en het Amsterdam Rijnkanaal en het ligt een stukje ten noorden van de stad Utrecht, en het heeft ongeveer 15.000 inwoners. In de volksmond heet het Maarssen-dorp.

Maarssen is verdeeld in twee delen: Maarssendorp en Maarssenbroek.

Maarssenbroek heeft de volgende kenmerken: er zijn geen straatnamen, maar elke wijk heeft zijn eigen naam. De namen van de wijken zijn (bijna) allemaal dierennamen. Enkele voorbeelden: Zwanenkamp, Valkenkamp, Spechtenkamp, Bisonspoor en Antilopenspoor. Ook heeft Maarssenbroek een winkelcentrum, genaamd 'Winkelcentrum Bisonspoor'. In Maarssenbroek zitten er drie middelbare scholen: Het Niftarlake College, Het Economisch College (deze twee liggen naast elkaar) en de Rientjes Mavo. Maarssenbroek heeft ook een eigen treinstation: station Maarssen. Maarssenbroek heeft ook een eigen sportcomplex met zwembad, een bowlingcentrum en enkele uitgaansgelegenheden. Maarssenbroek heeft ook z'n eigen MacDonalds.

Maarssendorp en Maarssenbroek zijn verbonden door een hoge brug. Deze brug loopt over het Amsterdam Rijnkanaal. In Maarssendorp zijn veel leuke winkeltjes, restaurantjes, kroegen en er hangt een echt dorpssfeertje. Als je over de Kaatsbaan rijdt is de kans groot dat de ophaalbrug open staat. Er komen 's zomers veel boten over de Vecht. Maarssen heeft ook zijn eigen kerk, De Heilig Hartkerk, en die ligt midden in het dorp. Het gemeentehuis in Maarssendorp heet Goudestein. Maarssen heeft ook een bijzonder museum en dat heet het Nederlands Drogisterij Museum. Vlak bij Maarssendorp liggen de Maarseveense plassen, waar je in de zomer heerlijk kunt genieten van het strand en het water. Je kunt daar ook fijn wandelen, skeeleren en fietsen. Ook kun je er leuke zomerspelletjes doen op het gras.

Maarssendorp heeft ook z'n eigen park. Daar vind je ook kinderboerderij De Vechtse Hoeve. Daar vind je veel leuke en lieve dieren die je ook mag voeren. Bij de kinderboerderij is ook een speeltuin.

In Maarssendorp is er op donderdagochtend ook altijd markt op het Pieter de Hoogplein. In Maarssenbroek is er op zaterdagochtend een markt op het plein bij Winkelcentrum Bisonspoor.

Maarssenbroek heeft ook een eigen atletiekbaan, met een klein fitnesscentrum. Naast de atletiekbaan ligt het mooie park. Dit park loopt door verschillende wijken van Maarssenbroek heen. In dit park is ook een kinderboerderij te vinden, genaamd Otterspoor.En het MEC(milieu educatief centrum) heeft er ook een onderkomen. Veel schoolkinderen en kinderen uit de omgeving bezoeken het MEC. Evenals de atletiekbaan, grenst er aan het park ook een tennisbaan voor leden. Deze tennisbaan wordt Blauwe Reiger genoemd. In Maarssenbroek vind je ook een industrieterrein. Op dit industrieterrein hebben zich veel bedrijven gevestigd. Ook zit op dat industrieterrein een sportcentrum. Daar kun je fitnessen, squashen en zonnebaden. Er zit daar ook een fysiotherapie bij in en in de winter traint daar een tennisclub. Deze sportschool heet sportpoint en in dit centrum zit ook een bekende dansschool, namelijk dansschool holiday. Maarssen heeft ook nog zijn eigen voetbalclubs!! 3 zelfs. 2 In Maarssen-Dorp: VV Maarssen en DWSM en 1 in Maarssenbroek, OSM. Maarssen heeft ook een korfbalvereniging en een tennisclub.

In Maarssendorp vind je ook de brandweerkazerne en in Maarssenbroek vind je het politiebureau.

Door Maarssenbroek loopt er een rondweg, genaamd Vogelweg. Wanneer je Maarssenbroek in komt rijden, rij je meteen de Vogelweg op. Deze weg loopt helemaal rond, langs alle wijken. Deze wijken zijn zelfs alfabetisch aangelegd met de voorletter van de wijk. Je begint bijvoorbeeld bij Antilopespoor, in het midden heb je Reigerskamp en als laatste kom je bij Zebraspoor.

Maarssen heeft een heel mooi gemeentehuis, omringd door groen, midden in het park Goudestein. Maarssen-dorp heeft vele oude monumenten zoals de katholieke kerk en de hervormde kerk. Deze laatste is de oudste kerk. Maarssen-dorp ligt aan de rivier de Vecht. Hierdoor heb je aan de grachten vele oude panden. Vroeger brachten de kooplui uit Amsterdam hier hun zomervakantie door.

Vakantiegangers in Maarssen brengen vaak hun vakantie door in Maarssenveen. Maarssenveen is een dorp dat aan Maarssendorp vastligt. Daar vind je de Maarssenveense plassen. Daar kun je zwemmen, zonnen, waterfietsen en spelen op het speeleiland. Het is wel een afgesloten plas, wat betekent dat je entreegeld moet betalen. Maar als je lekker gratis wilt zonnen en zwemmen, kun je altijd in het park rondom de plassen terecht.


Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maarssen&oldid=579225"