Amsterdam-Rijnkanaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal tussen Tiel en Amsterdam. Het kanaal is in 1952 in gebruik genomen. Het kanaal verbind de Nederrijn, de Waal en het IJ met elkaar. Het Amsterdam-Rijnkanaal is het drukst bevaren kanaal ter wereld en is 72 kilometer lang.

Geschiedenis

Een foto van het kanaal.

In 1892 werd het Merwedekanaal in gebruik genomen. Na jaren was het kanaal niet goed genoeg meer. Er moest een betere verbinding komen tussen Amsterdam en de Rijn. Er waren een heleboel plannen, alleen waren de gemeenten Amsterdam en Utrecht het niet eens. Uiteindelijk werd het plan van Anton Mussert gekozen. In 1931 werd begonnen met de aanleg, maar door de Tweede Wereldoorlog kon er niet gewerkt worden. Op 21 maart 1952 werd het kanaal geopend. Alleen de zuidelijk helft was nieuw, de noordelijke helft hoorde eerst bij het Merwedekanaal. Ook werd er een zijtak gebouwd met de naam Lekkanaal. Tussen 1965 en 1981 werd het kanaal verbreed naar 100 tot 120 meter.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amsterdam-Rijnkanaal&oldid=685863"