Verbeter WikiKids vandaag nog!

Utrechtse Vecht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier loopt de Utrechtse Vecht.

De Utrechtse Vecht is een rivier die in de stad Utrecht begint en bij Muiden in het IJsselmeer uitmondt. Tussen Utrecht en Muiden stroomt de Vecht door de gemeenten Maarssen, Breukelen, Loenen, Wijdemeren en Weesp.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd was de rivier de Vecht bekend onder de naam Fectio, en had daarmee dezelfde naam als een Romeins fort, die bij de rivier lag. In de middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Zuiderzee, die bij Noord-Europa kon komen, en de Rijn, die naar Duitsland gaat. Dorestad en later de stad Utrecht hadden hier hun economische bloei aan te danken. De kastelen die om strategische redenen aan de Vecht werden gebouwd behoren Kasteel Nijenrode en het Muiderslot. De rivier maakte ook deel uit van de Hollandse Waterlinie. In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Veel ervan zijn aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar bijvoorbeeld Gunterstein in Breukelen en Goudestein bij Maarssen bestaan nog. Nu gebruiken de meeste vrachtschepen het Amsterdam-Rijnkanaal, dat ruwweg parallel loopt aan de Vecht.

Bijzondere stroomrichting

De Vecht is één van de weinige rivieren waarbij het water soms (gedeeltelijk) de rivier stroomopwaarts in stroomt, doordat het water in het IJsselmeer hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden. Alleen bij hele hevige regen stroomt de rivier wel gewoon naar de monding toe. Ter hoogte van Nigtevecht wordt gezuiverde rioolwater van de vier installaties die de Vecht vanaf Utrecht telt, in het Amsterdam-Rijnkanaal geloosd. Het water dat vanuit Muiden komt, geeft op deze plaats de nodige tegendruk. Volgens sommigen is het onbetaalbaar om de stroomrichting volledig in de oorspronkelijke staat terug te brengen, ook omdat dan de dijken langs de Vecht verhoogd zouden moeten worden. Volgens anderen wordt de waterhoeveelheid via sluizen beheerst dus zijn er geen verrassingen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Utrechtse_Vecht&oldid=747743"