Muiderslot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muiderslot
Muiderslot by Edi Weissmann.jpg
Het Muiderslot in 2008
Algemeen
Locatie Muiden
Land Nederland
Monumentstatus
Monumentnummer 30107
Coördinaten
Kasteeltype Waterburcht
Bouwstijl Middeleeuws
Bouwmateriaal
Eigenaar
Huidige functie Rijksmuseum
Bouwjaar Mogelijk 1280
Gebouwd in opdracht van Floris V
Architect
Koper
Gesloopt in
Herbouwd in
Evenementen
Bijzonderheden
Website
http://www.muiderslot.nl/
Lijst
Portaal Portal.svgArchitectuur

Het Muiderslot is een kasteel in de Noord-Hollandse gemeente Muiden. Ook is het Muiderslot een rijksmuseum.

Omschrijving

Het Muiderslot is een vierkant kasteel met op elke hoek een ronde toren. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht. Via een ophaalburg kun je in het kasteel komen. De ingang van het kasteel zit in een grote rechthoekige toren. Deze toren is kleiner dan de torens op de hoeken. Achterin het kasteel staat het huis. Voor het huis is een binnentuin. Buiten het kasteel is er een moestuin en een kruidentuin. Op de muur zijn kantelen gebouwd.

Geschiedenis

Bouw

We weten niet wanneer het kasteel gebouwd is. We weten wel zeker dat het in de Middeleeuwen gebouwd is. Er wordt in een rapport gemeld dat het kasteel in 1280 gebouwd werd door Floris V. Maar het kan ook zijn dat het kasteel al jaren eerder is gebouwd en dat Floris het kasteel heeft gekocht van een andere graaf. Het kasteel is gebouwd aan het einde van de rivier de Utrechtse Vecht. Hier mondde de rivier uit in de Zuiderzee. Door middel van een zogenoemde Schakelketting kon Floris tol vragen aan schepen die voorbij voeren.

Moord op Floris V

De werkkamer van P. C. Hooft, een van de bewoners van het Muiderslot.

Op 27 juni 1296 werd Floris V vermoord in de buurt van het kasteel. Tijdens de jacht (met valken) werd hij gevangen genomen door de twee edelen Gijsbrecht IV van Amstel en Herman VI van Woerden. Hij is in totaal vijf dagen gevangen gezet in zijn eigen kasteel, het Muiderslot. Na vijf dagen ontsnapte hij. Ver is hij nooit gekomen; in de buurt van het kasteel werd hij om het leven gebracht met 22 steken van een mes. Vervolgens werd het kasteel verwoest door Willem Berthout van Mechelen. Met de stenen liet hij zijn kasteel uitbreiden. Pas 70 jaar later werden van de resten van het kasteel weer een nieuw kasteel gebouwd. Albrecht van Beieren liet het kasteel restaureren om er vervolgens in te gaan wonen. Het kasteel werd weer precies in oude staat gerestaureerd.

Verval en restauratie

In de Franse tijd werd het kasteel gebruikt als kazerne door het Franse leger. Vanaf 1795 werd het kasteel niet meer bewoond en begon het vervallen te raken. De Minister van Oorlog gebruikte het kasteel als opslagplaats. In 1825 werd het te koop aangeboden. Degene die het kasteel kocht mocht het slopen. Na heel wat oproepen aan Koning Willem I werd het kasteel niet verkocht. De Minister van Oorlog droeg het kasteel over aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. de afdeling Kunst en Wetenschappen van het ministerie ging het kasteel restaureren. In 1895 werd begonnen en een aantal jaar later was het gebouw klaar. Vervolgens werd het een rijksmuseum, wat het tot op de dag van vandaag is.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muiderslot&oldid=771677"