Floris V van Holland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Floris V van Holland.

Floris de Vijfde was een edelman. Hij was graaf van Holland en Zeeland, later ook heer van West-Friesland. Hij werd geboren in Leiden en leefde van 1254 tot 1296.

Waarom is hij nog steeds bekend

Floris werd ook wel der keerlen god genoemd. (Keerlen god betekent god van de boeren.) Want hij hielp in Kennemerland de boeren tegen de edelen. Waar de edelen op hun beurt niet zo blij mee waren. Hij heeft belangrijke dingen gedaan. Bijvoorbeeld het Muiderslot,de Ridderzaal en het binnenhof gebouwd. hij heeft ook West-Friesland veroverd. Omdat dat hij daar veel bouwde hadden meer mensen werk.

De vader van Floris V

was Willem II van Holland (Roomskoning van het Duitse Keizerrijk). Toen Floris anderhalf was overleed zijn vader in de oorlog tegen de West-Friezen. Hij werd door de West-Friezen vermoord in Hoogwoud want hij zakte met zijn paard door het ijs.

Hoe veroverde Floris West-Friesland

Floris wou op zijn 18e wraak nemen op dood van zijn vader. Maar dat ging helemaal mis. Hij liet dammen van hooi maken zodat de paarden niet uit zouden glijden in de Rekere (de Rekere is een rivier die West-Friesland van Holland afscheid). Maar dat ging helemaal mis. De West-Friezen deden een onverwachte aanval midden in de nacht. De West-Friezen stonden verspreid in het veld. Ieder schot met pijl en boog van de West-Friezen was raak. Omdat alle soldaten van Floris tegelijk op de dammen waren. Terwijl de mannen van Floris steeds misten. 28 jaar later lukte het wel. Ze vertrokken met boten uit Dordrecht. En vielen binnen bij Wijdenes daarna trokken ze naar Hoogwoud. Ze moorden iedereen uit en een oude man wees hun het graf.

Verovering van Kennemerland

In 1278 veroverde hij Kennemerland. Zij stonden onder leiding van Gijsbrecht van Amstel. Hierna kwamen de boeren in opstand. Floris gaf de boeren toen meer stukken grond en gaf ze meer rechten. Hij sloeg boeren tot ridder. De baljuw van Kennemerland was Wouter de Vries (een baljuw is een leenheer die en stuk grond in de gaten houd).

Belangrijke plaatsen in de tijd van Floris V

Haarlem, Leiden, Den Haag (Ridderzaal), Utrecht, Dordrecht, Den Bosch, Middelburg, Brugge, Gent, Muiden (Muiderslot), Rijnsburg(graf) en Medemblik (kasteel Radboud).

'De familie van Floris V Jan van Holland: zoon en opvolger van Floris, Ada van Schotland: betovergrootmoeder van Floris, Elisabeth van Brunswijk: moeder van Floris, Florens van Henegouwen: neef van Floris, Jan I graaf van Henegouwen: neef van Floris en opvolger na de dood van Jan van Holland, Neef Jan hertog van Brabant. Tante Alijde van Henegouwen voedde hem op tot hij groot genoeg was om alleen te wonen. Floris trouwde met een Vlaams meisje ze heten Beatrijs van Vlaanderen. Floris had 9 kinderen maar 7 van die kinderen zijn als baby gestorven. De namen zijn Willem, Otto, Dirk, Floris, Machteld, Beatrix en Elisabeth van Holland. De 2 kinderen die ouder zijn geworden heten Margaretha en Jan van Holland. (Jan werd naar het Engelse hof gestuurd voor zijn huwelijk).

De edelen van Floris V Albrecht van Voorne, Costijn van Renesen, Dirk van Brederode, Dirk van Teilingen, Filips van Wassenaar, Jan van Renesse, Nicolaas van Cats, Simon van Haarlem, Wolferd van Borselen en Wouter de Vries.

Kennissen van Floris V

Anna van Heusden, Catherine van Floris, Edward I, Koning van Engeland, heer van Ierland en hertog van Aquitanië, Filips IV koning van Frankrijk, Jacob van Maerlant.

De dood van Floris V

Floris is vermoord in 1296. Zijn eigen edelen hebben hem vermoord in opdracht van Edward van Engeland. De daders zijn Arend van Benschop, Gerard van Velzen die Floris doodmaakte, Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden, Jan van Cuijk en Jan van Heusden. Zijn schildknaap was er bij.

Waar is het graf van Floris V

in Rijnsburg maar dat weten ze niet zeker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Floris_V_van_Holland&oldid=741911"