Station Amsterdam Muiderpoort

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Muiderpoort (Asdm)

Muiderpoort beneden.jpg

Opening Oorspronkelijk: 18 mei 1896
Heropening: 15 oktober 1939
Plaats Amsterdam
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Oosterspoorweg
Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 13.887 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Muiderpoort is een spoorwegstation in Amsterdam. Het station ligt in Amsterdam-Oost aan de Rhijnspoorweg en de Oosterspoorweg. Het station is vernoemd naar de Muiderpoort, die een kilometer van het station vandaan ligt. Het station wordt ook wel het Muiderpoortstation genoemd.

Geschiedenis

Tussen 1869 en 1937 was het station een kleine halte voor de spoorlijn richting Hilversum. Deze lag ten noorden van het huidige station. Het huidige station opende in 1939 en ligt een stuk hoger dan het oude. Het nieuwe station werd gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam en is ontworpen door H.G.J. Schelling en Johannes Leupen. Het nieuwe station was onderdeel van een project tussen station Amsterdam Centraal en station Amsterdam Amstel. Wat bijzonder was is dat alle stations aan die lijn hoger liggen dan de rest van de wijken en alle straten overbrugd werden met viaducten. Dit was een stuk sneller en bovendien een stuk veiliger.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station gebruikt door de bezetter voor de Jodenvervolging. De Joden werden eerst in de Hollandsche Schouwburg verzameld en vervolgens weggevoerd naar kamp Westerbork. Een plaquette herinnert hieraan.

Het station had tot aan de jaren negentig een stationshal. De stationshal is tegenwoordig een kantoor voor bedrijven. De perrons zijn sindsdien rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat. Het Seinhuis bleef bij het station horen en wordt zo nu en dan gebruikt voor exposities. Het Seinhuis is sinds 2003 een Rijksmonument. Sinds 2002 worden er geen kaartjes meer op het station via een loket verkocht. In 2014 werd het station samen met enkele dienstwoningen aangewezen tot gemeentelijk monument.

Dienstregeling


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Muiderpoort&oldid=651301"