Station Zutphen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zutphen (Zp)

Station Zutphen.JPG

Opening 2 februari 1865
Plaats Zutphen
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Oosterspoorweg
Staatslijn A
Staatslijn D
Zutphen - Winterswijk
Aantal reizigers 11.988 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Zutphen is een spoorwegstation in het Gelderse Zutphen. Het station ligt aan de spoorlijnen naar Arnhem, Zwolle, Leeuwarden, Winterswijk en Enschede. Hierdoor is het een belangrijk knooppunt tussen Gelderland en Overijssel. Ook is het station belangrijk voor het grensverkeer met Duitsland.

Als sinds de opening in 1865 heeft het station deze functie. Het station had toentertijd een ander gebouw, maar dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in een bombardement verwoest. Dit gebeurde tijdens het bombardement op Zutphen in 1944, waarbij de gehele woonwijk verwoest werd. Hierna heeft het station nog tussen 1945 en 1952 dienstgedaan, ook al was het zwaar beschadigd. Het oude station werd uiteindelijk gesloopt, toen het nieuwe klaar was. Het nieuwe station ligt iets oostelijker hierdoor. Hermanus Gerardus Jacob Schelling heeft het gebouw ontworpen en het is tegenwoordig beschermd als rijksmonument.

In 2006 is de omgeving rondom het station aangepakt. Toen kwamen er een ondergrondse fietsenstalling en een nieuw busstation.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Zutphen&oldid=759412"