Station Maarn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Maarn (Mrn)

Maarn 2.jpg

Opening 15 maart 1845
Plaats Maarn
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 1659 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Maarn is een spoorwegstation in het Utrechtse Maarn, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het station ligt aan de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Elten. Vlak na het station takt het spoor zich af in de Veenendaallijn naar Rhenen.

Het station werd in 1845 opgeleverd samen met de spoorweg waar het aan ligt. Door de aanleg van het station is een deel van de Utrechtse Heuvelrug, dichtbij het zwerfsteneneiland, afgegraven. Station Maarn werd eigenlijk in de eerste jaren niet veel gebruikt. Enkel de eerste en laatste trein stopten op het station en enkel als men het verzocht. In 1892 werd Maarn een volwaardig station, waardoor meer treinen er stopten. In de buurt van het station was namelijk begonnen met afgraven van zand, wat tot 1990 het geval bleef. In 1901 werd het station uitgebreid met een rangeerterrein voor het af- en aankoppelen van goederenwagons. Vanaf 1918 werd dit het centrale punt voor goederenvervoer van Midden-Nederland. In 1933 sloot het rangeerterrein door de opkomst van vrachtvervoer en tegenwoordig is er maar weinig van over.

Het station werd in 1865 en 1910 uitgebreid. Het station bevatte na de laatste uitbreiding in 1910 een dienstwoning, wachtruimte en kaartverkoop, draaischijf, opslag voor kolen en waterreservoir. Daarnaast waren er nog 3 seinhuizen. In totaal werkten 100 mensen op het station. In 1972 opende het nieuwe station, dat anderhalve kilometer richting Maarn verschoven werd. Het stationsgebouw is echter blijven staan en werd lang door de politie gebruikt voor het trainen van honden. Later ging een kunstenaar er wonen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Maarn&oldid=671391"