Station Amsterdam Lelylaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam Lelylaan (Asdl)

Amsterdam Lelylaan Westzijde.JPG

Opening 1 juni 1986
Plaats Amsterdam
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1 (trein)
1 (metro)
Aantal perronsporen 2 (trein)
2 (metro)
Spoorlijn Westtak Ringspoorbaan
Aantal reizigers 14.915 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam Lelylaan is een spoorweg- en metrostation in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het station is vernoemd naar de Cornelis Lelylaan, waar het station aan ligt. Station Amsterdam Lelylaan ligt aan de Westtak Ringspoorbaan, de verbinding tussen station Schiphol Airport en station Amsterdam Centraal.

Het station werd geopend in 1986, tegelijkertijd met de rest van de spoorweg. Het station is ontworpen door Rob Steenhuis. Het gehele station ligt op een groot viaduct dat drie straten overspand. Bij de bouw is een ook een tramhalte nabij het station gemaakt. In 1988 kwam er een tweede tramhalte bij. Het station bestaat met uit een 150 meter lange stationskap, die hoger gelegen is. Deze vallen te bereiken via drie trappen en een lift. De stationskap was oorspronkelijk rood met transparante ramen, maar sinds 2015 is deze grijs met witte ramen. Alle voorzieningen bevonden zich oorspronkelijk bij de perrons, maar de tegenwoordig ligt een gedeelte in de stationshal. Door de vele geweldsincidenten werden drie van vier ingangen met hekken afgesloten. Tegenwoordig zijn deze drie ingangen wel overdag te gebruiken. Sinds 1997 is het station verbonden met de Amsterdamse metro.

Treinen

De volgende treinen stoppen op station Amsterdam Lelylaan:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_Lelylaan&oldid=754376"