Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol
Westtak Ringspoorbaan

Spoorlijn Amsterdam - Schiphol.png

Opening 1 juni 1986
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Van
naar
Station Amsterdam Centraal
Station Schiphol Airport
Aantal huidige stations 4
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol, ook bekend als de Westtak Ringspoorbaan, is een spoorlijn die station Schiphol Airport verbindt met station Amsterdam Centraal. De spoorlijn is relatief kort, maar vormt een belangrijke schakel in het openbare vervoer van Amsterdam. De spoorlijn verbindt namelijk ook het overstapstation Amsterdam Sloterdijk met de twee stations.

De spoorlijn was een belangrijk schakelmoment in de Nederlandse geschiedenis van de spoorwegen. De lijn werd in 1986 en was een alternatief voor de auto. In die tijd waren er veel fileproblemen en bovendien kwam de milieubeweging op. De lijn zorgde ervoor dat de NS in 1988 het project Rail 21 startte. Dit project zorgde ervoor dat de NS niet meer bekend stond als goedkope spoorwegmaatschappij voor mensen die geen auto konden betalen. Bij de bouw werden drie nieuwe stations gebouwd in de bekende stijl van blauw met rood accenten. Inmiddels is deze stijl verdwenen door verbouwingen of het overschilderen. op deze verbinding worden de treindiensten verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen.

Stations

Aan de lijn liggen vandaag de dag vier stations:

Vroeger was er ook nog het station Amsterdam De Vughtlaan, maar deze moest worden gesloten in 2000 en worden afgebroken in 2003 voor de komst van de Hemboog. Deze boog zorgde voor een betere verbinding met Zaandam. Ook was er een plan op station Amsterdam Aletta Jacobslaan te realiseren, maar deze is nooit gebouwd. Tegenwoordig ligt hier metrohalte Henk Sneevlietweg in de buurt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Amsterdam_Centraal_-_Schiphol&oldid=757904"