Station Alkmaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Alkmaar (Amr)

Station Alkmaar (2006).jpg

Opening 20 december 1865
Plaats Alkmaar
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 5
Spoorlijn Staatslijn K, Alkmaar - Hoorn
Aantal reizigers 21.042 per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Alkmaar is een spoorwegstation in de Noord-Hollandse plaats Alkmaar. Het station bestaat sinds 20 december 1865. Het station is verbonden met de spoorlijn Staatslijn K en Alkmaar - Hoorn. Naast Station Alkmaar heeft Alkmaar nog een station, namelijk Station Alkmaar Noord.

Geschiedenis

In 1865 werd Station Alkmaar in gebruik genomen. Het werd toen geopend tijdens de opening van de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder. De spoorlijn en het station werden gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Later werd deze spoorlijn verlengd tot en met Amsterdam en kreeg de naam Staatslijn K. Het stationsgebouw is in de jaren 70 van de 19e eeuw gebouwd. Station Alkmaar was een standaardstation. Dit hield in dat het station eigenlijk een soort van vast model was, wat bij andere stations ook werd gebruikt. Zo lijken Station Harlingen, Station Leeuwarden en Station Winschoten erg veel op Station Alkmaar. Later werd Station Alkmaar wel verbouwd, twee keer zelfs. Het station werd verhoogd, waardoor het twee verdiepingen kreeg. In 1929 werd aan de noordkant nog een stuk aangebouwd. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het middelste deel flink aangepakt. Bijna de hele voorgevel ging eruit en werd vervangen door glas. Dit gaf het station gelijk een andere look.

In de toekomst wordt de noordzijde veranderd en de omgeving hiervan. De gemeente en de NS (Nederlandse Spoorwegen) willen hier huizen en kantoren maken.

Treinen

De volgende treinen (het nummer) rijden door Station Alkmaar heen en stoppen hier. Hier staan ook de routes van die treinen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Alkmaar&oldid=760660"