Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Heerhugowaard - Hoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Heerhugowaard - Hoorn

Spoorlijn Alkmaar - Hoorn.png

Opening 1 oktober 1898
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) West Nederland
Van
naar
Station Alkmaar
Station Hoorn
Aantal huidige stations 5
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Heerhugowaard-Hoorn is een spoorlijn tussen station Heerhugowaard en station Hoorn in de provincie Noord-Holland. Het is een dwarsverbinding tussen de spoorlijnen Den Helder –Amsterdam en de spoorlijn Zaandam - Enkhuizen. De lengte van de route is ongeveer 16 kilometer. De lijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) en werd geopend op 1 oktober 1898. De lijn werd in 1974 van elektrische bovenleidingen voorzien. De treindienst wordt er verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen.

Sinds de dienstregeling van 2016 rijden er op de lijn voornamelijk treinen van het type Stadsgewestelijk Materieel (Sprinter Lighttrain) die de sprinter-treindienst Amsterdam - Haarlem - Alkmaar - Hoorn bedienen.

Vanaf Hoorn kun je door naar station Enkhuizen. Op Hoorn kun je ook gebruik maken van de Museumstoomtram naar Medemblik.

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Heerhugowaard_-_Hoorn&oldid=760654"