Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

Museumstoomtram

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museumstoomtram
Stoomtram Hoorn station - panoramio (2).jpg
Stationsgebouw in Hoorn (2011)
Locatie Spoorlijn Hoorn_(Noord-Holland) - Medemblik
Openingsdatum 1968
Architect
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden zie site - Museum gesloten tussen 31 december en april
Oppervlakte
Type Rijdend museum
Thema Stoomtrams
Eigenaar
Directeur René van den Broeke
Medewerkers 300, 21 FTE vast
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers 66.000 (2022)
Openbaar vervoer
Lid van

Website
https://www.stoomtram.nl/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

De erfgoedspoorlijn Hoorn-Medemblik, wordt geëxploiteerd door de Museumstoomtram Hoorn Medemblik. Deze spoorlijn is een erfgoedspoorlijn in Nederland. Het loopt van Hoorn naar Medemblik, over een afstand van ongeveer 20 km.

De oorspronkelijke spoorlijn werd gebruikt door Lokaalspoorwegmaatschappij Hollands Noorderkwartier (1884 - 1935). De lijn werd geopend op 3 november 1887. Het spoor volgde een omslachtige route om de hoeveelheid land die verplicht moest worden gekocht te verminderen. De lijn gebruikte aanvankelijk stoomtractie (dat er stoomtreinen reden); dieseltractie wordt geïntroduceerd in 1929. De lijn was van 1 januari 1936 tot 29 mei 1940 gesloten voor passagiersvervoer. Op 5 januari 1941 werd de lijn permanent gesloten voor passagiersvervoer; net als het station in Medemblik.

Tegenwoordig wordt de spoorlijn gebruikt als toeristische attractie. Het pronkstuk van de collectie is de voormalige locomotief 7742 Bello van de Nederlandse Spoorwegen, de enige bewaarde lichte stoomlocomotief in Nederland. Andere stoomlocomotieven in rijklare toestand zijn onder meer drie tramlocs, waarvan twee gesloten tramlocs (de Ooievaar HTM 8 en Leeghwater GS 18). De overige zijn: drie industriële locs; een Duitse locomotief die is omgebouwd tot replica van een Nederlandse rangeerlocomotief (van een serie waarvan er ook meerdere als stoomtrams hebben gediend); en een locomotief van het industriële type die dienst deed bij een stoomtrammaatschappij in Zuid-Holland, is nog in afwachting van restauratie. Een van de industriële locomotieven is in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Buurtspoorweg.

Zeven van de tien stoomlocomotieven zijn officiële Nederlandse spoorwegmonumenten.

NS 7742 en de twee gesloten tramlocs zijn regelmatig in gebruik: Bello voornamelijk in de middagtrein in het hoogseizoen. De reguliere trein van 10.40 uur wordt getrokken door tramlocomotief LTM 26. De twee stoomtrams, waarvan loc 18 afkomstig is van de Gooische Stoomtram (GS), rijden voornamelijk in het hoogseizoen (di/wo/do).

Acht stoomtramrijtuigen rijden regelmatig, evenals enkele stoomtramgoederenwagens.

Bello en de drie tramlocs zijn afkomstig uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg. De bruikbare stoomtramrijtuigen zijn afkomstig uit de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

De kleurstelling en presentatie van de wagons is zoals ze waren in 1926.

Het station is verbonden met de Bluebell Railway in Engeland. De rit tussen Hoorn en Medemblik wordt door toeristen vaak gecombineerd met een tochtje van Medemblik naar Enkhuizen per boot.

Aan de niet meer gebruikte kant van perron 2 van het treinstation van Huddersfield in Noord-Engeland is een oud rijtuig met bouten aan de grond bevestigd en in het raam is een Nederlandse plaquette geplaatst ter herdenking van 100 jaar Stoomtram Hoorn - Medemblik.

Het museum geeft een goed beeld van hoe er op de lokaalsporen werd gereisd in het jaar 1926. Vrijwel het gehele museum wordt gerund door vrijwilligers. Ook het onderhoud en de restauratie van het materieel wordt door vrijwilligers gedaan. In 2022 is er naast de bestaande werkloods een extra loods bijgebouwd.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museumstoomtram&oldid=757337"