Gooische Stoomtram
De Gooische Stoomtram reed van Amsterdam naar Hilversum. Er waren ook twee aftakkingen. Eén naar Muiderberg en vanaf Hilversum kon je naar Laren, Blaricum en Huizen en daar overstappen op de stoomtram naar Bussum. Doordat er nogal vaak ongelukken met deze stoomtram gebeurden werd de tram ook wel de Gooische moordenaar genoemd. De Gooische Stoomtram reed als personentram tussen 1881 en 1947. In die periode kwamen 117 mensen door een van de trams om het leven. Het bedrijf had ook goederenwagons.
De stoomtram zorgde ervoor dat de mensen vanuit het Gooi makkelijker naar de stad konden reizen om er te gaan werken. We noemen dat forenzen verkeer. Ook konden de Amsterdammers makkelijk dagtochtjes maken naar het strand in Muiderberg of naar de schildersdorpen Laren en Blaricum. Vanuit Hilversum kon je ook met de paardentram (een klein tramrijtuig getrokken door een paard) door naar 's Gravenland.
De rijtuigen werden eerst door een kleine stoomlocomotief getrokken. Er rijdt er nog één op de museumlijn Hoorn-Medemblik. Vanaf 1930 kwamen er ook motortrams met eerst een benzinemotor en later een dieselmotor. Dit omdat diesel goedkoper was. Vanaf die tijd werd de naam veranderd in N.V. Gooische Tramweg Maatschappij. 'Gooische' is de oude spelling voor 'Gooise'.
Vanaf 1938 kreeg de tram steeds meer concurrentie van autobussen. De directeur besloot dan ook dat het bedrijf ook met bussen moest gaan rijden. Eerst gingen de bussen rijden op de ringlijn Hilversum-Laren-Blaricum-Huizen-Bussum. De rails werd weggehaald. Een paar maanden later gebeurde dat ook op de hoofdlijn Amsterdam-Laren. Door de tweede wereldoorlog werd de brandstof zo duur dat bussen nauwelijks meer konden rijden. De rails van de ringlijn werd weer opnieuw gelegd. Ze gingen weer rijden met de stoomlocomotieven en rijtuigen die in 1939 nog niet verkocht waren. Als de oorlog voorbij is wordt er nog twee jaar met de stoomtram gereden. De laatste personentram reed op 4 oktober 1947 door het Gooi. De plannen voor bussen komen weer uit de lade. Intussen is het bedrijf overgenomen door de Nederlandse Buurtspoor Maatschappij (NBM).
Externe links
- Site over de Gooise stoomtram: https://gooisestoomtram.jouwweb.nl
- In de regionale canon: https://www.canonvannederland.nl/nl/noord-holland/onderwijscanon-gooi/schildersdorpen-tussen-vecht-en-eem
- Loc 18 Gooische Stoomtram bij de museumtram Hoorn-Medemblik: https://www.stoomtram.nl/collectie/stoomlocomotieven/gs-18/