Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen

Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen.png

Opening In fasen tussen 1884 en 1885
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) West Nederland
Van
naar
Station Zaandam
Station Enkhuizen
Aantal huidige stations 11
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Zaandam-Enkhuizen is een spoorlijn in de provincie Noord-Holland. De ongeveer 50 kilometer lange spoorlijn loopt van station Zaandam via station Hoorn naar station Enkhuizen en werd in 1860 geopend als vertakking van de spoorlijn Den Helder Amsterdam (staatslijn K). De lijn werd aangelegd door De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM of HSM). De lijn had na de opening een aansluiting op de bootverbinding Enkhuizen - Stavoren. Daarvandaan kon men doorreizen naar Leeuwarden. Langs de lijn zijn in de loop der jaren verschillende nieuwe voorstedelijke stations gebouwd. De lijn is in 1974 voorzien van elektrische bovenleidingen.

De treindiensten worden er verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Er rijden Intercity's en Sprinters op deze lijn. Tegenwoordig kun je in Enkhuizen op de toeristische boot naar Medemblik stappen en daar de Museumstoomtram naar Hoorn terug nemen.

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Zaandam_-_Enkhuizen&oldid=760651"